Tiszta energia-megoldás

Az úszó erőmű automatikus csatlakoztatása károsanyag-csökkentést tesz lehetővé

2014. december 17., szerda, 12:02

Címkék: energia-hozzávezetés energialánc Hummel igus

Október 18-án avatták fel ünnepélyesen Hamburgban, a Hafencity-ben a „Hummel” nevű LNG HYBRID uszályt. Az úszó cseppfolyósgáz-üzemű erőmű belépésének köszönhetően a luxushajókat a jövőben kikötői tartózkodásuk alatt olyan energiával lehet ellátni, amelyet környezetbarát cseppfolyósított földgázból (LNG – Liquefied Natural Gas) állítottak elő.

A „Hummel” LNG HYBRID uszály luxushajókat fog árammal ellátni (Forrás: igus)

A megoldás segítségével tengerészeti dízelolajat takarítanak meg, és csökken a luxushajók füstgáz- és részecske-kibocsátása. A csatlakoztatás az uszályról a rakpartra az igustól származó komplett megoldáson keresztül történik – az energia-hozzávezetési szakvállalat szállította a teljes rendszert a kapcsolószekrénytől a csatlakozódugaszokig.

Annak érdekében, hogy a luxushajók fedélzetén kikötői tartózkodásuk idején is áram folyjon a vezetékekben, a fedélzeti generátorokat kell szokásosan továbbjáratni. Ezáltal sok káros anyag kerül kibocsátásra a kikötői levegőbe. Azért, hogy ezt a jövőre nézve megakadályozzuk, fejlesztette ki és építette meg a Becker Marine Systems a hamburgi kikötő számára a „Hummel”  nevű uszályt – egy úszó cseppfolyósgáz-üzemű erőművet, amely energiával fogja ellátni az óriáshajókat a jövőben. Ahhoz, hogy az energiát az uszályról a rakpartra juttassák, ahonnan aztán továbbvezetik a luxushajókra, az igus energia-hozzávezetési szakcéget is a fedélzetre hívták. Az egyedi megoldások az igus szakemberei számára mindennapos feladatot jelentenek, ez esetben mégis új volt az, hogy a teljes elektronikát és a komplett acélszerkezeti építést egyaránt az igus tervezte és valósította meg.

A kapcsolószekrénytől a csatlakozódugaszig az igus vállalta a teljes munkát (Forrás: igus)

Automatizált csatlakoztatási folyamat

Amint megérkezett az uszály a kikötőhelyre, egy járóhíd nyúlik ki, amely lehetővé teszi a személyek közlekedését a fedélzet és a szárazföld között. E járóhíd alatt találhatók az igus energialáncai, amelyek négy vastag, csatlakozókkal ellátott 6/10kV-os vezetéket tartalmaznak. Ezeket a rakparton nagy áramellátó szekrényekhez csatlakoztatják, mihelyt a járóhíd rákapcsolódott, és a láncok kijáratták.

A teljes csatlakozási rendszert az igus tervezte meg és telepítette (Forrás: igus)

A rendszer azonban nemcsak az uszályt csatlakoztatja – a hajó állandó mozgásait is ki kell egyenlíteni. Így a híd mindig mozgásban van, a hullámzás és az árapály-ingadozás kiegyenlítésére. A 2015-ös luxusutazási szezontól az uszályt rendszeres alkalmazásba veszik.

Kapcsolat:

igus® Hungária Kft.
1044 Budapest,

Ipari Park utca 10.

Tel.: +36-1/306-64-86

Fax: +36-1/431-03-74

info@igus.hu

www.igus.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP CAREERS IN FEBRUARY

LAUNCH CONTROL SPECIALIST

BIG TEST STAND PLANNER - E/E TESTING (F/M/X)

PROCESS PLANNER - E/E TESTING (F/M/X)

QUALITY SPECIALIST DRIVETRAIN & DRIVING DYNAMICS (F/M/X)

QUALITY SPECIALIST ELECTRIC / ELECTRONICS (M/F/X)

Média Partnerek