Raklap- és gyűjtőcsomag-ellenőrzés RFID technológiával

Dobozokból felépülő raklapok cikkszám és darabszám szerinti ellenőrzése

2015. május 02., szombat, 08:14

Címkék: azonosítási technológia csomagológép RFID vonalkód rendszerház

Napjainkban a multinacionális cégek egyre nagyobb, nehezebben teljesíthető követelményeket támasztanak a beszállítóikkal szemben. Ezen követelmények közé tartozik többek között a megfelelő termék szállítása, megfelelő minőségben és megfelelő időben, valamint a rendelésnek megfelelő mennyiségben.

A Vonalkód Rendszerház Kft. számos RFID technológiával kapcsolatos alkalmazást készített már a megrendelők megelégedésére. Az RFID egy olyan automatikus azonosítási és adatgyűjtési technológia, amely rádióhullámok segítségével adja át azt az információt egy író/olvasó eszköznek, amely jellemzi az azonosító bélyeggel ellátott tárgyat. Ez lehet cikkszámtól kezdve fuvarszámon keresztül hűtési előírásig sok minden. Ez leginkább egyedi azonosító, az olvasó ezt adja vissza mint leolvasott érték. Akár több száz egyedi azonosító biztonságos és megbízható leolvasása mellett további előnye, hogy a műveletek során nem szükséges optikai rálátás vagy fizikai érintkezés.

A kereskedelemben általában az alábbi céllal használhatnak azonosító bélyeget: hatékonyság növelése, raktárkészlet átláthatósága, a folyamatok biztonságosabbá tétele, a minőség biztosítása és a költségek racionalizálása.

Multinacionális cégnek beszállító, budapesti partnerünk keresett meg bennünket azzal, hogy segítsünk neki a bevezetőben említett követelményeknek még jobban megfelelni. Az ügyfél számára az RFID technológia felhasználásával tudtuk megoldani a feladatot, hogy a megfelelő termék megfelelő mennyiségben és minőségben álljon rendelkezésre a szállítás teljesítésére.

A műanyagipari termékeket gyártó vállalat az egységrakomány-képzés során először hullámpapír lemez dobozba csomagolja termékeit (egyszerre többet), majd ezen dobozokból képez raklapot, amely raklapokat utána egy fóliázógéppel csomagol. A multinacionális vállalat elvárásai szerint már a fejlesztés előtt is minden terméket RFID címkével jelöltek meg. Az esetenként előforduló probléma a raklapok inhomogenitása és a nem teljes raklapmennyiséggel való kiszállítása volt. Tehát a feladat egy RFID technológiát alkalmazó raklap- és csomagellenőrző rendszer tervezése, kiépítése volt. A rendszer feladata a dobozokból felépülő raklapok cikkszám és darabszám szerinti ellenőrzése.

A Vonalkód Rendszerház Kft. RFID laborjában, valamint a helyszínen végzett mérések és tesztek alapján alakult ki a végső technológiai megoldás, amely egy fixen telepített RFID olvasót és hozzá tartozó antennákat tartalmazott a csomagológép közelében meghatározott pozíción. Egy raklapon akár 256 darab termék és ezáltal 256 darab RFID bélyeg is lehetett, melyből mindet maradéktalanul regisztrálni kellett, ezért elegendő időre, valamint a raklap mozgatására is szükség volt a hibamentes olvasáshoz, hiszen hibás olvasás esetén téves riasztás érkezett volna hiányos raklapról. Olvasás közben a számítógép-monitor színtónusa sárga, sikeres ellenőrzés végeztével zöld, valamint sikertelen ellenőrzés esetén a kijelző alapszíne pirosra vált.

A csomagolási és kiszállítási folyamatban nem jelenthetett pluszidőt az ellenőrzés. Ezért esett a fóliázóra a választás, hiszen így a mozgás- (raklap forog) és az időfeltétel (fóliázási idő alatti olvasás) is teljesült. Az alkalmazást egy, a Vonalkód Rendszerház Kft. által fejlesztett  nagyszámú bélyegek olvasására optimalizált szoftver vezérelte, amely a beolvasott RFID bélyeg-adatok alapján kiértékelte a raklap mennyiségét és megvizsgálta annak homogenitását. A rendszerben minden előforduló cikkhez törzsadat-szinten meg kellett adni, hogy hány darab termékből áll a teljes raklap, a rendszer ezen adat alapján dolgozik. A rendszer az olvasás közben ellenőrzi a leolvasott RFID bélyegek alapján a raklap homogenitását, illetve a törzsadatként elmentett mennyiségi egységek alapján a raklapon lévő termékek darabszámát.

A rendszer fontosságának megléte már a telepítés során bebizonyosodott, hiszen a tesztelésre előkészített raklapok közül is sikerült nem megfelelő mennyiségűt kiszűrni. A partnerünk 2014. december óta használja hibamentesen az elkészült rendszert.

www.vonalkod.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP CAREERS IN FEBRUARY

LAUNCH CONTROL SPECIALIST

BIG TEST STAND PLANNER - E/E TESTING (F/M/X)

PROCESS PLANNER - E/E TESTING (F/M/X)

QUALITY SPECIALIST DRIVETRAIN & DRIVING DYNAMICS (F/M/X)

QUALITY SPECIALIST ELECTRIC / ELECTRONICS (M/F/X)

Média Partnerek