Orvosilag jóváhagyott eredeti PEEK és innovatív alkalmazások a formnext 2021 kiállításon

Premier: az Arburg Freeformer az Evonik orvosilag jóváhagyott eredeti PEEK-jét dolgozza fel implantátumokká

2021. november 08., hétfő, 06:00

Címkék: 3D nyomtatás additív gyártás Arburg Formnext freeformer fröccsöntés implantátum műanyagfröccsöntés műanyagipar orvostechnika

November 16–19. között az Arburg a frankfurti formnext 2021 kiállításon képviselteti magát. Ezúttal a vállalat a világ vezető additív gyártási szakkiállításának legnagyobb standján (D131, 12.1 csarnok) mutatja be a csúcskategóriás gépek, innovatív alkalmazások és izgalmas alkatrészpéldák széles választékát. Az AM-ágazat számára különös jelentőséggel bír az orvosilag jóváhagyott PEEK-ből előállított implantátumok gyártása. Összesen négy kiállított Freeformer gép, valamint az Arburg testvérvállalatának, az innovatiQ-nak a portfóliója lesz a standon látható. A csúcstechnológiás alkatrészek között említhetők az egyediesített Wilson baseballütők vagy az adalékos eljárással okostelefonokban felhasznált tesa ragasztóanyagok.

„A PEEK-kel jelentősen kibővítettük anyagválasztékunkat, mivel egy orvosilag jóváhagyott, eredeti műanyag granulátumról van szó, ami rendkívül keresett az AM-ágazatban. Ezenkívül ez az anyag a műszaki alkatrészek vonatkozásában is érdekes” – magyarázza Martin Neff, az Arburg Plastics Freeforming osztályvezetője. Lukas Pawelczyk, az Arburg Freeformer értékesítési osztályvezetője hozzáteszi: „De a PEEK feldolgozása korántsem minden: a szakmabelieket négy Freeformer gép és innovatív gyakorlati példák várják, amelyek az Arburg Plastics Freeforming (APF) eljárás nagyszerű lehetőségeit mutatják be.”

Premier a formnext 2021-en: egy Freeformer 300-3X első alkalommal dolgozza fel az orvosilag engedélyezett PEEK anyagot: az Evonik eredeti „Vestakeep® i2 G” műanyagját például egyedi koponyaimplantátumok készítéséhez használják, beleértve a támasztóanyagot is (Forrás: Arburg)

Bővített anyagválaszték: PEEK az orvostechnika számára

A PEEK (poliéter-éter-keton) különösen érdekes az orvostechnikai alkalmazások vonatkozásában. A formnext kiállításon egy magas hőmérsékletű alkalmazásokhoz kialakított Freeformer 300-3X első alkalommal dolgozza fel partnerünknek, az Evonik vállalatnak az eredeti „Vestakeep® i2 G” granulátumát, amelyből egyediesített koponyacsont-implantátumok készülnek. A tartósan beültethető orvostechnikai eszközökhöz jóváhagyott eredeti anyag kibővíti az Arburg műanyag-szabadformázás (APF) eljárásának alkalmazási körét. Az APF-eljárás azért is különösen érdekes az orvostechnikában való gyakorlati alkalmazás szempontjából, mert lehetővé teszi a folyamat minőségének megbízható dokumentálását és az egyes alkatrészek egyértelmű nyomon követését.

Egy másik orvosi technológiai alkalmazás a bázeli egyetemi kórházzal közös projekt keretében kerül bemutatásra, ahol egy Freeformer 200-3X van használatban. A Frankfurtban kiállított gép reszorbeálható implantátumokat gyárt Resomer LR 706 (poli-L-laktid-co-D, L-laktid és ß-TCP kompozit) anyagból. Az Evonik cég ezen polimer-kompozitja 30% kerámiaadalékot tartalmaz, mely a terméket stabilabbá teszi, ezenkívül kalciumot ad le, ami segíti a csontképződést.

Testreszabott termékek: Wilson ütők és robot megfogók

Az Arburg számos alkatrésszel mutatja be, hogy a Freeformert használó ügyfelek miként teremtenek valódi hozzáadott értéket. Ennek egy példáját képezik a Wilson baseballütők. A neves amerikai sportszergyártó az APF-eljárást használja a tömeggyártott cikkeinek – a bemutatott példában az ütőmarkolatoknak – a vásárlói igények szerinti finomítására és testreszabására.

Egy másik alkalmazási terület az automatizálási és üzemeltetési megoldások. A Freeformer 300-3X egy kétkomponensű, PC/ABS-ből és TPU-ból készült megfogót állít elő, amelyet az Arburg fröccsöntött alkatrészgyártása során egy bonyolult eltávolítási feladatra terveztek. A csúcspontot egy puha TPU membrán képezi, amely sűrített levegő hatására jelentősen tágul. Partnerünkkel, az OTEC céggel együtt bemutatjuk, hogyan lehet az AKF technológiával legyártott alkatrészeket utómegmunkálással ugyanolyan felületi minőségben elkészíteni, mintha ezek fröccsöntött termékek lennének.

Hozzáadott érték és rövid piacra dobási idő

A tesa cég bebizonyította, hogy a Freeformer technológiával még a szokatlan anyagok is megmunkálhatók. Az öntapadós rendszermegoldásokról ismert márkagyártó ragasztógranulátumokat dolgoz fel. A formnext vásáron egy okostelefon/iPad látható leragasztott üveg védőlappal. A hagyományos ragasztási eljárásokhoz képest az APF-fel a hulladék akár 90%-kal is csökkenthető.

Az ARBURG a koronavírus-járvány során a „Száj-orr maszk” projekttel referenciaértéket állított fel, ami a termékek piacra dobási idejét illeti: a Freeformer segítségével csak 41 nap telt el a kifejlesztéstől és az első prototípusok optimálásától az orvosilag jóváhagyott eredeti granulátumból készült, használatra kész, többfunkciós maszkok fröccsöntéses sorozatgyártásáig.

LAM-eljárás: az innovatiQ gép LSR-alkatrészeket gyárt

A kiállított négy Freeformer gép mellett az innovatiQ-portfólió is először lesz látható az Arburg standján, beleértve egy LiQ 320 3D nyomtatórendszert. A 2020-ban az Arburg családba integrált céggel az Arburg egy további additív gyártási technológiát kínál ügyfeleinek, amely lehetővé teszi számukra, hogy még szabadabban mozogjanak piacaikon. A kiállított LiQ 320 folyékony additív gyártási módszerrel (LAM) közvetlenül folyékony szilikonból (LSR) készít alkatrészeket.

www.arburg.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Lehet a vákuum is gazdaságos

Média Partnerek