Nincs vérontás

Jako meditec: Szabadalmaztatott wet-in-wet eljárás a fagyasztva tárolt vérmintákhoz

2020. június 01., hétfő, 06:00

Címkék: Allrounder 470 A Allrounder 570 S Allrounder 630 S Arburg automatizálás fröccsöntés műanyagfröccsöntés műanyaggyártás műanyagipar

A Jako meditec cég olyan fiolák és a hozzájuk tartozó lezáróelemek és állványok fröccsöntésére specializálódott, amelyekben a véradók vérmintáit sok éven át fagyasztva tarthatják. Minden minta egy DM-kóddal egyértelműen nyomon követhető. A kétkomponensű fiolákat a speciális, szabadalmaztatott wet-in-wet fröccsöntési eljárással gyártják.

A szekszárdi Jako meditec a világ minden részére gyárt fiolákat orvosi és laboratóriumi alkalmazásokhoz. Egyik nagy ügyfele a franciaországi véradó központ, de az Egyesült Államokban, Ausztráliában és Európában lévő létesítmények is rendszeres vevőnek számítanak. Egyre nagyobb súlyt kap az ázsiai piac.

A véradó központ négy vérmintaraktárral rendelkezik, amelyekben minden egyes véradás után két mintát három évig –35 Celsius-fokon tartanak. Ha például transzfúzió után hepatitisz vagy HIV-fertőzést észlelnek, akkor a kapcsolódó vérmintát megkeresik és elemzik. Ehhez egyértelmű nyomon követhetőség szükséges.

A Jako havonta körülbelül kétmillió fiolát gyárt (Forrás: Jako)

Wet-in-wet eljárás

E célból a fiola alján egy egyedi DM-kód található, amely adatbázison keresztül valós időben lekérdezhető. A jó olvashatóság érdekében a Jako a kétkomponensű fröccsöntésre támaszkodik az úgynevezett wet-in-wet eljárásban. „Átlátszó PP-fiolákat gyártunk, fekete alsó résszel. A szokásos kétkomponensű fröccsöntéssel ellentétben nem használunk forgószerszámot vagy elválasztó csúszkát, mert ez később törést okozhat a vérminták kiolvasztásakor – magyarázta Stephan Hauri, a Jako műanyagfröccsöntés projektvezetője. – Ehelyett mindkét komponenst szinte egyszerre fröccsöntjük be a szerszámba. Így egymás felé áramlanak, és találkozásukkor egyesülnek.”

Egy hattengelyes robot végzi a fröccsöntött darabok kezelését, beleértve a fészkek szerinti tárolást is (Forrás: Jako)

A fröccsöntés tisztateres helyiségben

„Ez az eljárásmód Adam Koch szenior vezető ötlete volt, a kifinomult innovációt pedig az ARBURG Hungáriával és a német POLAR-FORM szerszámgyártóval együttműködve valósítottuk meg – mondta Joachim Koch, a Jako ügyvezető igazgatója, aki több mint elégedett a végeredménnyel. – A vezérlés a befröccsöntésnél századmásodperc pontossággal dolgozik. Ez lehetővé teszi a reprodukálható gyártási folyamatok megvalósítását és a folyamatosan magas minőségű alkatrészek gyártását. Az első 8 fészkes szerszámunk jóval több, mint kétmillió lövést ért el.” A tubusgyártás ma egy 8-as tisztasági osztályba sorolt tisztatérben egy hidraulikus gyártócellával és egy 32 fészkes szerszámmal történik. A rendszer lelke egy ALLROUNDER 570 S, 2 200 kN záróerővel és két 170-es fröccsegységgel. A hattengelyes robot kiveszi a fröccsöntött alkatrészeket, és az engusz különválasztása után azokat fészkek szerint lerakja. A fiolákat sűrített levegővel tömlőkön keresztül tisztateres helyiségbe juttatják, ideiglenesen ott tárolják, és végül összeszerelik, címkézik, és speciális gépeken tesztelik az ügyfél igényei szerint.

A tisztateres helyiségben a termékek egy részét optikai utóellenőrzésnek vetik alá (Forrás: Jako)

„Ehhez szigetmegoldásokkal dolgozunk – ismertette Stephan Hauri. – Egy gép a fiolákat az állványokra helyezi, ellenőrzi a tömítettséget, megjelöli az állványokat az ügyfél logójával és a 2D kóddal, és a tubusokat alulról DM-kódokkal. Két másik gyártószigeten a termékek nyomtatása, továbbá melegsajtolásos fóliázása és kamerás vizsgálata történik. A kódok minőségét és elhelyezkedését egy kamerarendszer ellenőrzi.” Más gépek az automatikus vákuumtesztelést és a tubusok lezárását biztosítják. A tubusok belső vagy külső menettel, tizenegy méretben, 0,2 és 8 milliliter közötti űrtartalommal kaphatók.

100%-ban nyomon követhető

Név: Jako meditec GmbH

Alapítás: 2015-ben Joachim és Andreas Koch által

Székhely: Szekszárd

Forgalom: kb. 2,5 millió euró (2019)

Üzemterület: 800 négyzetméter

Alkalmazotti létszám: 40 fő

Üzletág: orvostechnika

Termékek Csövek, záróelemek és állványok vérmintákhoz

Géppark: öt ALLROUNDER

Kapcsolat: www.jakokoch.com

Összesen öt ALLROUNDER és körülbelül 25 szerszám (az egyik 32 fészekkel) van üzemben, a TPE-ből készült többi csavaros kupak és dugó, valamint a hét különböző tárolótípus gyártására. A szerszámtól függően a ciklusidő 16 és 22 másodperc között van. A gyártásból óránként vett mintákon termékspecifikus teszteket végeznek. A 100%-os nyomon követhetőség biztosítása érdekében a Jako minden típusú csőhöz ellenőrző vizsgálatot végez. Az adatokat és másolataikat két helyen tárolják a vállalat saját adatbázisaiban, amelyek különböző épületekben találhatók. Ezekből az összes szkennelési eredmény valós időben lekérdezhető.

Hetente öt napban három műszakban dolgoznak. „Jelenleg körülbelül kétmillió fiolát állítunk elő havonta, és a tendencia növekszik” – magyarázta Joachim Koch. Testvére, a szintén ügyvezető igazgató Andreas Koch hozzátette: „Az ARBURG gépek nagyon megbízhatóan és reprodukálhatóan dolgoznak folyamatos üzemben a gyártás 2014-es megkezdése óta, és kiválóan megállják helyüket ebben a feladatban.”

www.arburg.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP CAREERS IN MARCH

LAUNCH CONTROL SPECIALIST

BIG TEST STAND PLANNER - E/E TESTING (F/M/X)

PROCESS PLANNER - E/E TESTING (F/M/X)

QUALITY SPECIALIST DRIVETRAIN & DRIVING DYNAMICS (F/M/X)

QUALITY SPECIALIST ELECTRIC / ELECTRONICS (M/F/X)

Média Partnerek