Nagyszerű ujjmozdulatok

Intuitív, közvetlen, egyszerű: ember és gép közötti interakció

2023. március 02., csütörtök, 06:00

Címkék: Allrounder 570 S Allrounder 630 S Arburg fröccsöntés műanyag műanyaggyártás műanyagipar vezérlés vezérléstechnika vezérlő

Lapozás, húzás, zoomolás és görgetés – az ujjmozdulatokkal való irányítás ma már a mindennapi élet része, és egyre több területen használják. A cél az eszközökkel vagy gépekkel való interakció intuitívabbá, közvetlenebbé és egyszerűbbé tétele. Pontosan itt jön be a képbe a GESTICA-vezérlés az ALLROUNDER gépekhez. Ezenkívül a kezelési lehetőségek új funkciókkal és asszisztens móddal bővíthetők.

Az egyik példa erre az átdolgozott menüsor. A SELOGICA-vezérléssel az egyes folyamatlépések struktúráját az „előválasztás”, a „paraméterbevitel” és a „felügyelet” szerint alakították ki. A SELOGICA-vezérléssel teljes mértékben kompatibilis GESTICA-készüléken a megfelelő képernyőoldalak mostantól egymás mögé rendezhetők. A beállítási lehetőségeket tartalmazó oldalak közötti váltáshoz csak egy lapozó mozdulatra van szükség. Sem a menüből, sem a kiválasztott folyamatlépésből nem kell kilépni. Mivel a vezérlés részletes ismerete már nem szükséges, a navigáció sokkal intuitívabbá és gyorsabbá válik.

Folyamatok interaktív szerkesztése

Különösen az összetettebb feladatok során vehető azonnal észre, hogy minden egyszerűsítés segít csökkenteni a bevitelek számát és elkerülni a hibákat. A GESTICA esetében egy további párbeszédablakot integráltak a SELOGICA-vezérléssel évtizedekkel ezelőtt sikeresen bevezetett folyamatszerkesztőbe. Ez lehetővé teszi a közvetlen hozzáférést a szimbólumok beszúrására, áthelyezésére és törlésére szolgáló funkciókhoz. Ehhez kapcsolódik a közvetlen megfelelőségi vizsgálat, azaz a gép „ismeri” az eljárástechnikailag szükséges szimbólumokat és azok észszerű elhelyezését. Az asszisztensfunkciókkal kombinálva a gyártási ciklusok időtakarékos módon végezhetők el, tudva azt, hogy semmit sem ronthatunk el. A „gép ismeri…” gondolat az ARBURG irányítástechnika továbbfejlesztésének fontos célkitűzése. A FillAssist például az előre elkészített szimulációs modellt és az alkatrész-geometriát használja fel a szerelés és a beállítás hatékonyabbá tételéhez.

Az ujjmozdulatok megkönnyítik a FillAssist kezelését: a beállítást végzők interaktív módon hasonlíthatják össze a szimuláció eredményeit a gép beállított töltési viselkedésével

Anyag-előkészítés optimalizálása

Egy másik példa a MeltAssist. A hengermodult mint fontos gépelemet egy memóriachip beépítésével teszik „intelligenssé”. Ezáltal „ismeri” a gép a plasztifikálást. A MeltAssist a memóriachip adatai alapján automatikusan kiszámítja az olyan paramétereket, mint a hengermodul kihasználtsága vagy a tartózkodási idő. Az anyag-előkészítés így gyorsan értékelhető és optimalizálható. Ezenkívül a MeltAssist a modulra és a folyamattörténetre vonatkozó adatokat is ír a memóriachipre, például az üzemórákat vagy a hengermodul-áteresztőképességet. Ez egyrészt megteremti az igény szerinti karbantartás feltételeit, a „prediktív karbantartás” alapját. Másrészt javítja a hibakeresést a szervizelés során. A MeltAssist és a FillAssist kiválóan szemlélteti, hogy a digitális funkcióknak köszönhetően hogyan bővülnek a kezelési lehetőségek. Az ujjmozdulatokkal történő vezérlés hozzájárul az intuitív használathoz, és egyszerűen sok mindent megkönnyít.

Oliver Schäfer diplomás mérnök (BA), műszaki információ

www.arburg.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP CAREERS IN MARCH

LAUNCH CONTROL SPECIALIST

BIG TEST STAND PLANNER - E/E TESTING (F/M/X)

PROCESS PLANNER - E/E TESTING (F/M/X)

QUALITY SPECIALIST DRIVETRAIN & DRIVING DYNAMICS (F/M/X)

QUALITY SPECIALIST ELECTRIC / ELECTRONICS (M/F/X)

Média Partnerek