Még benyújthatók a pályázatok

manus 2015: Izgalmas siklócsapágyas alkalmazások után kutatva

2015. január 22., csütörtök, 05:21

Címkék: Hannover Messe igus pályázat siklócsapágy

„A” mint alpesi kilátói távcső, „B” mint boszorkányosan ügyes fúróberendezés, „C” mint crosstrainer (ellipszisjáró)… a 2013-as manus díjra benyújtott több mint 400 pályamű a teljes ábécét lefedte. Ezekben a gépekben és berendezésekben kivétel nélkül mozgás folyik – és pont ez a kenésmentes siklócsapágyak fő terepe. A műanyag siklócsapágyakkal szerelt alkalmazások nemzetközi versenye immár hetedszer kerül kihirdetésre.

Jelenleg – egészen pontosan 2015. február 20-ig – még beadhatók a pályázatok  a 2015-ös manus díjra, arra a versenyre, amelynek során siklócsapágyakkal szerelt különleges alkalmazásokat díjaznak. A 2015-ös hannoveri vásáron kiosztott kitüntetéseket 5000 eurós pénznyeremény egészít ki.

A manus díjat immár hetedik alkalommal hirdetik ki – a pályázatok 2015. február 20-ig még benyújthatók. (Forrás: igus GmbH)

Világszerte milliószám szolgálnak, a szó szoros értelmében „zajtalanul” – a műanyag siklócsapágyak. Azonban pont azért, mert ennyire feltűnésmentesek, ők maguk csak ritkán kerülnek a középpontba. Az első alkalommal 2003-ban kiosztott manus díj azért került bevezetésre, hogy ez ne így legyen; a legutóbbi versenyre 33 országból 437 pályamű érkezett be. Most, tizenkét évvel később, eddig a hetedik alkalommal keresik azokat a műanyag siklócsapágyakkal szerelt alkalmazásokat, amelyek műszaki és gazdasági hatékonyságuk és a fejlesztő kreativitása révén emelkednek versenytársaik fölé. „A verseny célja az innováció támogatása és a merész alkalmazások kitüntetése – mindegy, melyik szakterületről” – mondja Gerhard Baus, az igus GmbH siklócsapágyakért felelős üzletágvezetője. „Ennek megfelelően a legutóbbi, 2013-as manus díj nyertesei közt éppúgy megtalálható volt egy pneumatikus forgódugattyús motor vagy egy súrlódó tengelykapcsoló kifejlesztője, és egy hosszú távú sífutáshoz használható otthoni edzőgép megalkotói”. A pályaművek között emellett minden más is jelen volt, a kolbászsütő géptől kezdve egészen az összehajtható autóig.

A legutóbbi, 2013-as manus díj arany fokozatát egy hosszú távú síkfutáshoz használható edzőgépeket gyártó dániai vállalkozás nyerte. (Forrás: igus GmbH)

A résztvevők az interneten pályázhatnak rövid szöveges bemutatkozással és az alkalmazásukat bemutató képekkel és videókkal. Közös kezdeményezésük keretében az igus GmbH, a kompozit anyagokkal foglalkozó németországi intézet (Institut für Verbundwerkstoffe), az Industrieanzeiger című folyóirat és a kölni szakfőiskola (Fachhochschule Köln) világszerte valamennyi fejlesztőt és konstruktőrt biztat a részvételre, és a pályázati szakasz lezárultát követően független zsűri felállításával dönt a díj nyerteseiről. Nem számít, hogy az adott alkalmazást ipari szériagyártásra szánják-e vagy egyedi darabról van szó – mindössze annyi a feltétel, hogy egy prototípus álljon rendelkezésre a bemutatott alkalmazásból.

Díjkiosztó a hannoveri vásáron

A manus díjak kiosztására a hannoveri vásáron, az igus GmbH standján kerül sor. A verseny nyertesére 5000 eurós pénznyeremény vár. A www.manus-award.com webcímen az összes információ mellett az elmúlt években a résztvevők által nevezett alkalmazások és az online jelentkezéshez szükséges hivatkozás is megtalálható.

Kapcsolat:
igus® Hungária Kft.

Ipari Park utca 10

1044 Budapest

Tel. 1/306-6486

Fax 1/431-0374

info@igus.hu

www.igus.hu

Az igus -ról:

Az igus GmbH világszerte vezető gyártó az energialánc-rendszerek és a polimer-siklócsapágyak terén. A kölni székhelyű családi vállalat 35 országban tevékenykedik és kereken 2.400 főt foglalkoztat világszerte. 2013-ban az igus a motion plastics, azaz a mozgatott alkalmazásokhoz szolgáló műanyag komponensek területén 427 millió eurós árbevételt ért el. Az igus üzemelteti a legnagyobb tesztlaborokat és gyárakat az ágazatban, hogy vevőinek újszerű és személyre szabott termékeket és megoldásokat tudjon a legrövidebb időn belül felkínálni.

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP CAREERS IN FEBRUARY

LAUNCH CONTROL SPECIALIST

BIG TEST STAND PLANNER - E/E TESTING (F/M/X)

PROCESS PLANNER - E/E TESTING (F/M/X)

QUALITY SPECIALIST DRIVETRAIN & DRIVING DYNAMICS (F/M/X)

QUALITY SPECIALIST ELECTRIC / ELECTRONICS (M/F/X)

Média Partnerek