Kulcsrakész automatizálás

A minikapcsolók gyártására alkalmas kulcsrakész rendszer energiahatékonyságával és rugalmasságával emelkedik ki versenytársai közül

2022. július 14., csütörtök, 06:00

Címkék: Arburg elektromos fröccsöntőgép fröccsöntés fröccsöntőszerszám műanyagfröccsöntés műanyaggyártás műanyagipar

Az elobau cég több mint 35 éve épül a loßburgi technológiára és tudástárra. Az érintésmentes minikapcsolók gyártására szolgáló kulcsrakész rendszerre vonatkozó együttműködés nem utolsósorban azért jött létre, mert az ARBURG az elektromos ALLROUNDER-rel egy energiatakarékos, rendkívül rugalmas megoldást tudott nyújtani.

A németországi Leutkirchben (Allgäu régió) található elobau GmbH & Co. KG fenntartható kezelőelemeket gyárt építőipari, mezőgazdasági gépekhez és targoncákhoz, valamint érintésmentes érzékelőket és töltésszintmérőket a gép- és berendezésgyártás számára. Ehhez a vállalat vagy vevőspecifikus megoldásokat fejleszt ki, vagy az átfogó alapprogram valamelyik termékét használja.

A minikapcsolók helytakarékosak, biztonságosak és univerzálisan alkalmazhatók (Forrás: Arburg)

Apró mágnesek behelyezése

Kulcsrakész rendszerre volt szükség, amikor az elobau 2018 februárjában egy új mágnesváltozat kidolgozásához bővíteni és automatizálni kívánta a minikapcsolók gyártását. A kézi beavatkozásokat a lehető legnagyobb mértékben el kellett kerülni a nagyon apró és törékeny alkatrészek, valamint két változat egyazon gépen történő előállítása miatt. A szerszámba pólusozva behelyezendő mágnesek rendkívül kicsik, 1,5 × 2,0 × 3,0 milliméteresek, ami szintén a gyártás automatizálása mellett szólt.

A kulcsrakész rendszer szívét egy ALLROUNDER 370 A alkotja (Forrás: Felix Kaestle)

Dominik Schubert, az elobau fröccsöntéses gyártási részlegének osztályvezetője szerint pedig az évi mintegy 500 000 darab legyártott alkatrész is egy érv az automatizálás mellett. A minikapcsolók helytakarékosak, biztonságosak, és univerzálisan alkalmazhatók. Világszerte használják ezeket az úgynevezett „főútvonalról kitiltott járművek”, például targoncák vagy építőipari és mezőgazdasági gépek joystickjaiban, fogantyúiban, kartámaszaiban vagy házaiban, valamint ipari alkalmazásokban.

A MULTILIFT V robotrendszer a készdarabokat irányítottan egy szállítószalagra helyezi (Forrás: Felix Kaestle)

Integrált folyamatlépések

A kulcsrakész rendszer, amely egy elektromos ALLROUNDER 370 A és egy MULTILIFT V alkatrészkezelő robotrendszer köré épült, a két gyártási alternatíva integrált mágneses elválasztásnak és az egyedi megfogókialakításnak köszönhetően mindkét változatban képes az izolált mágneseket felvenni, és a megfelelő polaritással behelyezni. A kétfészkes fröccsöntő szerszám a vállalat saját szerszámműhelyéből származik, amely Németország Türingia tartományában, Probstzellában található. A behelyezés pontos helyzetének ellenőrzésére Hall-érzékelőket használnak.

A kulcsrakész rendszerrel a minikapcsolók energiahatékony és rugalmas módon gyárthatók (Forrás: Felix Kaestle)

Az érzékelő egy zárt mágneses mezőt vizsgál. Ha a kör nem záródik, hibaüzenet jelenik meg, és a fröccsöntési folyamat leáll. Ez az ellenőrzés biztosítja, hogy a mágnesek a megfelelő pozícióban kerüljenek behelyezésre a szerszámba. A vizsgálat után a polikarbonáttal történő körbefröccsölést hidegcsatornás rendszerrel végzik el, majd a két alkatrészt és az anguszt kiveszik a szerszámból. Az anguszt a robotrendszer eltávolítja, a készdarabokat pedig egy szállítószalagra helyezi. A teljes ciklusidő 26,5 másodperc.

A mágneses tárak betöltése kézzel történik (Forrás: Felix Kaestle)

Két változat, egyetlen berendezés

A rendszer mindkét mágneses változat mozgatható tárainak köszönhetően nagy fokú autonómiát biztosít. A függőleges és a vízszintes rakodólapot a kezelők egy átadóállomáson töltik meg, és egyenként 30 vízszintes vagy függőleges mágnestárral dolgoznak. Változatonként két zárható átadóállomás két mágnest biztosít, amelyeket a MULTILIFT V megfogója vesz át. A kihívást az jelentette, hogy a mágneseket vízszintes és függőleges helyzetben egyaránt pozicionálni kellett, mivel a megfelelő pólusállás különösen fontos a körbefröccsölés során. Az első termékváltozatnál a polaritás a kis homlokfelületre, a második változatban a hosszanti oldalra esik.

Az egyedi megfogó fiziognómiája mindkét változat egyedi mágneseit fel tudja venni, és a megfelelő polaritással beilleszteni a szerszámba (Forrás: Felix Kaestle)

Teljesen a vezérlésbe integrálva

Dominik Schubert szerint az elobau számára az is lényeges szempont volt, hogy „a robotrendszer és a szétválasztás a gépvezérlésbe teljesen integrálható legyen. Az ARBURG rendszerbeszállítótól kaptunk egy központi »rendszervezérlést« is, amely sokkal könnyebben kezelhetővé teszi az egész folyamatot”.

A filigrán, körülbelül 12,5 milliméter átmérőjű nanogombok közepén mágnes található (Forrás: Felix Kaestle)

Meggyőző, teljes körű csomag

A hozzáértő és nyitott szaktanácsadás, a pontos és gyors kiszolgálás (különösen a pótalkatrész-ellátás terén), valamint az ALLROUNDER gépek megbízhatósága volt az döntő tényező az elobau számára, amely a céget meggyőzte arról, hogy ebben az igényes alkalmazásban az ARBURG-gal működjön együtt. További szempont volt a rendszer teljesítménye, pontossága és alacsony energiafogyasztása. A vállalat ennek nagy jelentőséget tulajdonít, mivel 2010 óta klímasemleges gyártást alkalmaz. Minőségi technológia minőségi alkatrészekhez – ez jellemzi a legjobban az elobau és az ARBURG együttműködését.

www.arburg.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Lehet a vákuum is gazdaságos

Média Partnerek