Ipari robotok elhelyezéshez és összeszereléshez

A Borscheid + Wenig-nél két KUKA robot tökéletesen kiegészíti egy-mást a fröccsöntőgépnél

2017. július 11., kedd, 06:00

Címkék: automatizálás fröccsöntés ipari robot KR Agilus KUKA Robotics robot robotika

A diedorfi Borscheid+Wenig GmbH vállalat már több mint 50 éve foglalkozik műanyag alkatrészek gyártásával. A beszállítói ágazat nemzetközi tevékenységet folytató ipari üzemeként a vállalat átfogó kínálatot biztosít az egyes komponensek gyártásától a komplett részegységekig.

A cégnél olyan megoldásra volt szükség, amely mind a fröccsöntőgépből való kivételt, mind a kavitásba és a szerelőállványra való áthelyezést a lehető legnagyobb precizitással és ismétlési pontossággal végzi el. A különböző munkalépéseknek egyetlen berendezésben történő automatizálásához csak egy ipari robot alkalmazása jöhetett számításba. Emellett ugyanabban a cellában, teljesen automatikusan kell végbemennie a kapcsoknak az alkatrészbe való beszerelésének is.

 

Két KUKA robot dolgozik csapatban

 

KUKA KR 60 L30-4 KS típusú robot először kiveszi a félkész alkatrészeket a fröccsöntőgépből. A kemény alkatrészeket áthelyezi egy további kavitásba, és kiveszi a formából az átfröccsöntött félkész munkadarabokat. Ezt követően az öntőcsapok eltávolításra kerülnek, és a robot felhelyezi az alkatrészt egy szerelőállványra. Itt a második KUKA robot, a KR AGILUS sorozathoz tartozó kisrobot veszi át a feladatot.

 

A kisméretű, hattengelyes KR 10 R900 sixx helytakarékos módon a cella alsó részén helyezkedik el, és alulról fér hozzá a szerelőállványhoz. Először egy Cognex-kamerával ellenőrzi a félkész munkadarabok utolsó töltési helyét. Ezt követően egy fogóval megfogja a felszerelendő kapcsokat, és behelyezi azokat a félkész munkadarabba.

 

Ennek során a kapcsok pozíciójának ellenőrzése ugyancsak a felszerelt kamera segítségével történik. Ezen a ponton ismét a KR 60 típusú robot kerül sorra, amely leveszi az összeszerelt a szerelőállványról és egy szállítószalagra helyezi a kész munkadarabokat, amely elszállítja azokat.

 

Maximális hatótávolság és precízió

 

KUKA KR 60 és a KR AGILUS típusú robotok ideálisan kiegészítik egymást a Borscheid + Wenig kompakt cellájában. A 30 kg teherbírású KR 60 konzolrobot maximális hatótávolságával és rugalmasságával tűnik ki. Fentről lefelé optimálisan eléri a munkaterületet, és csekély magasságának köszönhetően kevés helyet igényel felfelé. Csekély önsúlyának köszönhetően a konzolrobot igen dinamikusan, optimális ciklusidőkkel dolgozik. A KR AGILUS viszont precizitásával és sebességével teremt új viszonyítási alapot.

 

10 kg teherbírása és 900 mm-es hatótávolsága révén a kisrobot kiváló színvonalú gyártási minőséget tesz lehetővé. És mindezt nagyon rövid idő alatt. Gyorsasága és precizitása révén a KR AGILUS akár a legkisebb alkatrészeket is képes gyorsan, mégis pontosan ráhelyezni egy másik alkatrészre. Ezen túlmenően a robotból és a hozzá tartozó KR C4 vezérlőből álló kompakt rendszer a legkisebb helyen is használható.

 

Munkamegosztás növeli a termelékenységet és a minőséget

 

Ez a megoldás stabil és egyenletes sorozatgyártást biztosít a Borscheid + Wenig vállalat számára, és garantálja az ellátási biztonságot egészen a végfelhasználóig. A berendezés napi 2000-2500 darab alkatrészt gyárt három változatban, három műszakos üzemben. A két alkalmazott robot munkamegosztása révén a Borscheid + Wenig állásidőket takarít meg, így a megbízások gyorsabban teljesíthetők. A termelékenységet és a minőséget ezáltal jelentős mértékben sikerült javítani.

www.kuka.com

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Lehet a vákuum is gazdaságos

Média Partnerek