Íme, az ipari 3D nyomtatás hazai főhadiszállása

2015. május 18., hétfő, 16:33

Címkék: 3D nyomtatás bemutató megnyitó Varinex What-to-print-in-3D

Csak néhány éve került reflektorfénybe a 3D nyomtatásnak is nevezett gyors prototípusgyártás, azt azonban kevesen tudják, hogy az eljárás már jóval korábban megjelent hazánkban. „17 éve foglalkozunk 3D nyomtatással. Az, hogy az iparnak milyen igénye van a 3D nyomtatási technológiával kapcsolatban, már régóta tudjuk. Persze mindennap tanulunk ebben a témában.” – nyilatkozott Falk György, a VARINEX Zrt. elnöke, a 3D nyomtatás üzletág igazgatója.

A VARINEX Zrt. az ipari 3D nyomtatók területén piacvezető Magyarországon. Elsőként mutatott rá arra, hogy a 3D nyomtatásnak mekkora jelentősége van a termékfejlesztésben és a gyártásban.

A vállalat bemutatótermében ma már 4 különböző 3D nyomtatási technológia áll rendelkezésre, amelyekkel az ügyfelek napi igényeit folyamatosan teljesítik. Évente 5-6000 különféle alkatrészt nyomtat, egyes alkatrészekből akár napi 3000 darabot. A szolgáltatást az ipar különböző területei veszik igénybe, mint az autóipar, a műanyagipar, az elektrotechnikai ipar valamint az egészségügy és az oktatás. A 3D nyomtatási szolgáltatáshoz fűződő pozitív tapasztalatok alapján több, mint 100 cég döntött úgy az elmúlt évek során, hogy saját ipari 3D nyomtatót vásárol.  

A technológia megjelenése és dinamikus terjedése egész piacok, iparágak bevált üzleti modelljét tette hatékonyabbá. A nagy nemzetközi sikereket elérő hazai startup-ok is példázzák, hogy a magyar szakemberek életünk legkülönbözőbb területére képesek gyorsan kreatív megoldásokat felvázolni és elindítani. Segítve az innovációs gondolkodást, a VARINEX a maga eszközeivel, prototípusok nyomtatásával segíti az ígéretes kezdeményezéseket, hogy az egyes ötletek folyamatos finomhangolása megtörténhessen, és a tervek valódi testet ölthessenek.

Megnyitó

2015. május 20-án ünnepélyes keretek között kerül sor az ország legjelentősebb professzionális 3D nyomtatás műhelyének és bemutatótermének megnyitójára. A 350 m2 alapterületű bemutatóteremben egyszerre működik 5 db, négy különböző gyártási technológián alapuló 3D nyomtató, melyek munka közben megtekinthetőek és egyúttal demonstrálják a négy eljárás közötti különbségeket.

A megnyitó vendége Michael Hoelz, a Stratasys Gmbh Közép- és Kelet-Európa kereskedelmi igazgatója, aki az ipari 3D nyomtatás globális piacán várható új irányvonalak előretörésébe avatja be a meghívottakat.

Falk György, a VARINEX Zrt. elnöke, a 3D nyomtatás üzletág igazgatója arról beszél, hogyan kapcsolódik össze a professzionális 3D nyomtatás és az innováció.

Fehér Zoltán, a 3D nyomtatás üzletág értékesítési vezetője mutatja be az új Fortus 380 és 450 típusú, FDM technológiával működő nyomtatókat és az alkalmazott speciális alapanyagokat.

A szombaton zárult 3D Printing Days kiemelt programjává vált a What-to-print-in-3D pályázat

„A What-to-print-in-3D pályázatot tavaly indítottuk el. A nagy sikerre való tekintettel az idén is megrendeztük, annál is inkább, mert kíváncsian várjuk, hogy milyen új kreatív ötleteket lehet megvalósítani 3D nyomtatással. Az első évben 33 db, idén, a 2. évben már 97 pályaművet zsűriztünk. Olyan magas minőségű terveket kaptunk, melyek megütik a formatervezési szintet.” – nyilatkozta Falk György

Minden technológia új valamikor, aztán kinőjük. Remélhetőleg ez a 3D nyomtatás esetében igen sokára fog megtörténni. Ezek az elkészített tárgyak megérdemlik a jövő emlékei bélyeget, mert valamikor lenyomataivá válnak annak, hogyan képzelték el a funkció és a kivitel tekintetében a korszak- és generációváltást 2015-ben. A Formatervezési Tanács és a Nemzeti Formatervezési Díj igazán testvérének tekintette a What-to-print-in-3D pályázati kezdeményezést.  Amikor díjazottat választottunk, kerestük azt a hozzáadott értéket, amely meghaladja a technológiában rejlő lehetőségeket és nem válik olcsó illusztrációvá. Fantasztikus, reproduktív, taktilis élményt nyújtó, logikai felismerésre késztető és geográfiai ismeretélményt adó eredmény született.

Ez az eljárás olyanfajta friss és gyors generációváltást visz az oktatás és a szórakoztatás világába, amely évente, szezonról szezonra költséghatékonyan lehet megújítani.” –értékelte dr. Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnöke, a pályázat zsűri elnöke a pályaműveket, 2015. május 14-én, a díjátadás alkalmával.

A What-to-print-in-3D pályázat 2015-ös nyertese, Lakos Dániel a rangos White Cube szakmai díjat 97 pályamunka közül nyerte el, a Logiplaces 3d puzzle című munkájával.  A friss díjazott, aki a Tervhivatal Stúdió vezető tervezője, ezen ünnepélyes megnyitó alkalmával mutatkozik be és ismerteti alkotását.

www.varinex.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Lehet a vákuum is gazdaságos

Média Partnerek