Gyorsulva nő a feldolgozóipar az euróövezetben

2015. január 24., szombat, 13:06

Címkék: BMI eurózóna feldolgozóipar

Januárban 52,2 pontra nőtt a tavaly decemberi 51,4 pontról az eurózóna szolgáltató szektorának és feldolgozóiparának gazdasági teljesítményét együttesen mérő kompozit beszerzésimenedzser-index (BMI) - közölte a Markit Economics piackutató intézet pénteken.

A januári előzetes adatok alapján a BMI 51,6 pontról 52,3 pontra emelkedett szolgáltató szektorban, a feldolgozóipari BMI 50,6 pontról 51 pontra. A szolgáltató szektor jobban, a feldolgozóipar a piaci várakozásoknak megfelelően teljesített.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat növekedését, 50 pont alatti értéke pedig visszaesését jelzi. Ennek alapján januárban decemberhez képest gyorsult a szolgáltató szektor és a feldolgozóipar növekedésének üteme az eurózónában.

A Markit Economics felmérése szerint több új megrendelést kaptak az európai vállalatok, mert januárban nőtt a piaci kereslet. A még nem teljesített megrendelések mennyisége azonban csökkent, ami azt jelzi, hogy a vállalatok termelési kapacitása januárban meghaladta a piac pillanatnyi igényeit.

A foglalkoztatottak száma nőtt a szolgáltató szektorban és a feldolgozóiparban is, de a növekedés mértéke elmaradt a sokéves átlagtól.

Németországban gyorsult a szolgáltató szektor és a feldolgozóipar növekedésének üteme. Franciaország viszont továbbra is elmaradásban van az eurózóna többi országához képest, a francia szolgáltató szektor és feldolgozóipar teljesítménye ismét csökkent.

Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza szerint kedvező, hogy nőtt a kompozit BMI, de növekedés még nagyon törékeny. A januári ütemmel számolva csak 0,2 százalékkal nőhetne a bruttó hazai termék (GDP) az eurózónában 2015 első negyedévében.

(MTI)

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP CAREERS IN FEBRUARY

LAUNCH CONTROL SPECIALIST

BIG TEST STAND PLANNER - E/E TESTING (F/M/X)

PROCESS PLANNER - E/E TESTING (F/M/X)

QUALITY SPECIALIST DRIVETRAIN & DRIVING DYNAMICS (F/M/X)

QUALITY SPECIALIST ELECTRIC / ELECTRONICS (M/F/X)

Média Partnerek