Fém és műanyag jelölése a porondon

Modern berendezések a legkisebb méretű vállalkozások számára is

2014. február 15., szombat, 13:11

Címkék: iLASERBOX jelöléstechnika lézertechnológia trodimp

A fém- és műanyag alkatrészek jelölése ma már nem csak az autóipar kiváltsága, hanem az ipari folyamatok egyik fontos alkotóeleme. Mindegy, hogy milliós nagyságrendű apró alkatrészről vagy egyedi gyártásban készült célszerszámról, netán kis sorozatú munkadarabról beszélünk, ma már a vevők elvárják, hogy a kezükbe került tárgyakon egyedi jelöléseket helyezzenek el a gyártók vagy forgalmazók.

 
Sok gyártó elfelejti, hogy a jelölés nem csak vevői igény, hanem a gyártó érdekeit is védi: amikor például garanciális igényét szeretné a vevő érvényesíteni, sőt sokszor két azonos termék közül a vevő valószínűleg azt választja, amelyik esztétikus gyártói adatokat tartalmaz. A gyártó ráadásul egy jól kitalált azonosító rendszerrel saját gyártását és folyamatait is optimalizálhatja, és egy reklamáció esetén könnyedén keresheti meg a hiba okát. Ha ezt eltávolíthatatlan, rendkívül tartós formában szeretné és mindezt költséghatékonyan, akkor lézeres jelölésre van szüksége.
 
NANO D lézer - költséghatékony, kompakt, könnyen integrálható

Termékkövetés

A termékkövetési rendszerek tervezése esetén mindig a jelölést hagyják utoljára, pedig talán az egész folyamat alapja a termékek megfelelő jelölése. A megfelelő jelölés nélkül a folyamat további állomásain kétségessé válik az azonosíthatóság. A lézerjelölő berendezések minden jelölési forma közül talán a legdrágábbak, azonban a jelölés összköltségét figyelembe véve már a legtöbb esetben a legolcsóbb. Köszönhető ez annak, hogy például a lézerrel létrehozott közvetlen a terméken elhelyezkedő datamátrix kód egy fém felületén a legolcsóbb olvasókkal is könnyen olvasható, így egy olyan folyamatban, ahol minden szerelőállomáson el is kell olvasni őket, jelentős megtakarítás érhető el.
 
       
A jelölés lehet egy logó, sorozatszám, termékadatok, műszaki paraméterek,
vonalkód vagy datamátrix kód, a NANO D nem jön zavarba
 

Lehet kicsiben és költséghatékonyan

Sok gyártó szeretne ilyen rendszert, de mindeddig a lézerek magas ára miatt a mai napig nem, vagy kényszer megoldásokkal jelölik termékeiket. Azonban jó hírünk van: a Trodimp kínálatából bemutathatjuk a NANO D lézert, amely nem csak rendkívül költséghatékony, de kompakt kialakítása miatt könnyen integrálható bármilyen gyártósorba, vagy önállóan munkaállomásba építve jelölhetővé teszi a fém- és műanyag alkatrészeket. A jelölés lehet egy logó, sorozatszám, termékadatok, műszaki paraméterek, vonalkód vagy datamátrix kód, a NANO D nem jön zavarba. 
 

Lézer kiszolgálása 

A lézer berendezésbe épített egyedi mikroszámítógép és az azon futó szoftveralkalmazás lehetővé teszi, hogy a berendezés programozása után a külső PC-t eltávolítva önmagában működjön. Ezek mellett arra is van lehetőség, hogy külső vezérlővel kommunikáljon soros vagy Ethernet porton keresztül. A változó adatokat generálhatja maga a lézer, érkezhetnek egy vállalatirányítási rendszerből, vagy PLC-ből, netán a kezelő közvetlenül a lézerbe is beviheti az adatokat. Ez kiszolgálja egy multinacionális cég teljesen automatizált rendszerébe illesztés támasztotta követelményeknek való megfelelést, illetve egy egyszemélyes kis cég támasztotta univerzalitás igényét is.
 

Helyhiány

Sokszor probléma az is, hogy a felhasználók saját telephelyükön helyhiánnyal küzdenek, és nem tudnak helyet szorítani egy ilyen berendezésnek, ugyanis a munkaállomások sokszor rendkívül méretesek. Azonban a kompakt méret jelző nem csak az OEM lézerre, hanem a mellé kínált iLASERBOX munkaállomásra is vonatkozik, ugyanis a MACSA laser így egy egységet alkotó berendezést hozott létre.
 
Helyhiányra is megoldást jelenthet az iLASERBOX munkaállomás
 
Abban az esetben, ha a költséghatékonyság a legfőbb szempont, azoknak a vevőknek a kézi kiszolgálású munkaállomás az ideális, akik viszont a ciklusidőt szeretnék minimálisra csökkenteni, azoknak a félautomata munkaállomás áll rendelkezésre.
 

Munkabiztonság

Gyakran megfeledkeznek róla, hogy a lézeres jelölés veszélyes üzem. Azaz a munkaállomások nem csak arra szolgálnak, hogy a lézerberendezést tartsák, hanem az operátort megóvják a lézer káros sugárzásától, és megelőzzék a munkabaleseteket. Az iLASERBOX teljesíti mindezt az igényt, továbbá lehetőséget teremt az éppen aktuális folyamat megfigyelésére, mindezt úgy, hogy közben megvédi a szemünket. Ne feledjük, hogy a fém jelölésére alkalmas lézer hullámhossza az átlátszó tárgyakon áthatol, majd a mögötte lévő átlátszatlan felületben nyelődik el. (Magyarán a szemünk esetében a szaruhártyán áthatolva a retinán okoz vissza nem fordítható károsodást.)
 

S(z)umma

Ha jelenlegi jelölése olvashatatlan, nem túl tartós, eltávolítható, nincs két egyforma… és eltökélt, hogy ezen változtasson, akkor a lézeres jelölés megoldja mindezt a problémát. Modern berendezéseink ráadásul már elérhetővé váltak a legkisebb méretű vállalkozások számára is. Bármilyen területen megállják a helyüket, legyen az egy edzett szerszám, vagy egy műanyag fedél, elektronikai alkatrész, autóalkatrész, ipari berendezés, adattábla jelölése, vagy akár egy ékszeren végzett szépészeti beavatkozás. Azt se felejtsük el, hogy a jelölések szélsőséges környezetben is olvashatók maradnak, mint például savas agy lúgos környezet, magas vagy extrém  alacsony hőmérséklet, UV sugárzás.
 
 
Trodimp-R Kft.
www.trodimp.hu
Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Lehet a vákuum is gazdaságos

Média Partnerek