Elmélet és gyakorlat a Juniálison

Telt ház mellett került sor az Arburg hagyományos nyári szakmai rendezvényére

2018. július 02., hétfő, 06:00

Címkék: Arburg autóipar autóipari beszállító automatizálás elektromos fröccsöntőgép elektronikai ipar fröccsöntés fröccsöntőszerszám műanyag műanyagfröccsöntés műanyagipar orvostechnológia

A Juniális egy immár 16 évre visszatekintő Arburg-hagyomány, amely párhuzamosan foglalkozik az adott év műanyag feldolgozási témakörének elméleti és gyakorlati oldalával. A június 20-án tartott rendezvényen az érdeklődők a koncepciók megismerése mellett a hatékony gyártáshoz vezető alkalmazásspecifikus gép- szerszám- és perifériakombinációkról is mélyreható ismereteket szerezhettek.

„Sokat gondolkoztunk az idei rendezvény fő témakörén, hiszen szerettünk volna olyan alkalmazásokat megmutatni, amelyekben nagy piaci potencál van Magyarországon. így esett a választás a folyékony szilikonkaucsuk (LSR) feldolgozás és a többkomponensű fröccsöntés technológiai lehetőségeire – mondta Csizmadi László, az Arburg Hungária Kft. ügyvezető igazgatója. – Ezen a két területen folyamatosan növekszik idehaza is a piaci kereslet és az Arburg is jelentős kompetenciával rendelkezik minden ide kapcsolódó alkalmazásban. A fröccsöntött termékek komplexitásának növekedése azt jelzi előre, hogy az idei témaköreink még hosszú évekig meghatározók is maradnak a műanyag feldolgozás világában.”

Az első előadás során az Arburggal ügyfél- és beszállítói oldalról is évtizedes együttműködésben működő POLAR-FORM Werkzeugbau GmbH mutatta be saját gépein és szerszámain az LSR-feldolgozásban rejlő lehetőségeket. Az előadást követő szünet után Domokos Balázs területi értékesítő mutatta be az LSR-feldolgozás legújabb fejlesztéseit.  A viszonylag kis mennyiségben használt műszaki műanyagból készült termékeket egyre gyakrabban részesítik előnyben a kulcsfontosságú iparágak, tehát a gépjárműipar, az elektronikai ipar és a gyógyászat.

Mező Péter területi képviselő előadásában a különböző alapanyagokat vagy színeket egyetlen nagy értékű műanyag alkatrészekké formáló többkomponensű fröccsöntés került górcső alá, amit gyakorlati bemutató is követett a bemutatóteremben elhelyezett hidraulikus, kétkomponensű ALLROUNDER 570 S fröccsöntőgépen. A több mint 2 200 kN záróerővel, illetve 400-as és 170-es méretű fröccsegységekkel rendelkező gép utólagos megmunkálás, illetve szerelés igénye nélkül állított elő „klasszikus” kemény-lágy kapcsolatú jégkaparókat mintegy 60 másodperces ciklusidővel.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is számos meglévő és potenciális partnercég látogatott el az Arburg rendezvényére – a közel 140 megjelent szakértő több mint 60 vállalkozást képviselt, jórészt felsővezetői, vagy tulajdonosi szinten. Tekintettel arra, hogy a Juniális a gépekhez kapcsolódó szerszámokat, és perifériákat is bemutatta, így a cég szakértőivel folytatott megbeszélések is elég szerteágazók lehettek.

Egyre gyakrabban esik szó például a fröccsöntő rendszerek rész-, vagy teljes automatizálási igényéről. A gyártócégek a gazdaságosság mellett a hatékonyságra és a rugalmasságra is egyre nagyobb súlyt fektetnek, ami az automatizálás mellett maga után vonja a digitalizálásban rejlő lehetőségek fokozott kiaknázását. Az automatizálási szint növekedése mellett szól az egyre fokozódó munkaerőhiány is.

„A hagyomány folytatódik, a Juniális tehát jövőre is megrendezésre kerül és arra törekszünk, hogy 2019-ben is olyan technológiákat mutassunk majd be, amelyek a legmagasabb hozzáadott értéket képviselik majd a magyar ügyfelek számára” – tette hozzá Csizmadi László.

Molnár László

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP CAREERS IN MARCH

LAUNCH CONTROL SPECIALIST

BIG TEST STAND PLANNER - E/E TESTING (F/M/X)

PROCESS PLANNER - E/E TESTING (F/M/X)

QUALITY SPECIALIST DRIVETRAIN & DRIVING DYNAMICS (F/M/X)

QUALITY SPECIALIST ELECTRIC / ELECTRONICS (M/F/X)

Média Partnerek