Az egyedi gyártástól a tömegtermelésig

Műanyagipari trendek a Fakuma 2017 kiállításon: additív technológiával készült polipropilén termékek vs. óránként 7 700, szerszámon belüli címkéző (IML) automatikával gyártott hordó

2018. január 26., péntek, 06:00

Címkék: 3D nyomtatás additív gyártás Arburg elektromos fröccsöntőgép Fakuma 2015 freeformer fröccsöntés ipar 4.0 műanyag műanyagfröccsöntés műanyaggyártás műanyagipar

Az Arburg kiállítási standjának sztárjai az Allrounder 1120 H és az Allrounder 920 H gépek voltak új Gestica vezérlőrendszerrel, valamint az ipar 4.0 új gyakorlati példáival. A műanyag alkatrészek hatékony termelését tíz kiállított berendezés demonstrálta az additív technológiával előállított funkcionális PP alkatrészektől kezdve a többszörösen összetett komponensek gyártásán át a nagy szériás, akár óránként 7 700 IML hordó kibocsátású termelésig.

„Nagyon elégedettek vagyunk a Fakuma 2017 eredményével. Számos érdeklődés futott be hozzánk különböző iparágakból. Fellendülések idején a hatékonyságot emelő technológiák, a testreszabott megoldások és a megbízható szerviz állnak az érdeklődés középpontjában – jelentette ki Michael Hehl ügyvezető, az Arburg Management Team szóvivője. – Ügyfeleink számára ezenkívül egyre fontosabbá válik az ipar 4.0, az IT-megoldások, valamint az additív gyártás. Friedrichshafenben újra megmutathattuk, hogy nemcsak a megfelelő intelligens gépi technológiát tudjuk kínálni, de technológiai partnerként is ügyfeleink rendelkezésére állunk.”

A 10 kiállított gép közül az új Allrounder 1120 H és Allrounder 920 H nagygépek vonzották a legtöbb tekintetet (forrás: ARBURG)

Második generációs Allrounder új dizájnnal

A kiállítási standon két nagy méretű hibrid gép, az Allrounder 1120 H és az Allrounder 920 H is helyet kapott új dizájnnal és Gestica vezérlőrendszerrel. Az új külcsínt kapott, 5 000 kN záróerejű Allrounder 920 H Friedrichshafenben tartotta világpremierjét. A kiállított gépet lineáris Multilift V 40 robotrendszerrel szerelték fel,720 grammos burkolatokat gyártott, amelyekből hetet volt képes egyidejűleg dobozokba csomagolni.

Világpremier: a másik generációs Allrounder 920 H 5 000 kN záróerővel, megújult dizájnnal és Gestica vezérlőrendszerrel (forrás: ARBURG)

A 6 500 záróerejű Allrounder 1120 H egy kifinomult, kulcsrakész gyártócella részeként használatra kész összecsukható fellépőket gyártott. Az automata cellában az új Gestica vezérlő funkciói is bemutatásra kerültek. Az új vezérlőrendszert úgy fejlesztették ki, hogy az intelligens mobil eszközök felhasználói érzését elevenítsék fel. Mind a dizájn, mind a vezérlőrendszer pozitív fogadtatásra talált a vásár látogatói részéről.

Kifinomult kulcsrakész megoldások: a hibrid Allrounder 1120 H használatra kész összecsukható fellépőket gyártott (forrás: ARBURG)

Ipar 4.0 a gyakorlatban: feszítőpántok „igény szerint”

Az ipar 4.0, a digitális átállás és a smart factory koncepciók olyan megoldásokat feltételeznek, mint az Arburg gazdaszámítógép-rendszer (ALS), valamint az informatikai megoldások gyártási folyamatokba történő integrálása.

Az Arburg-stand harmadik látványossága az ipar 4.0 gyakorlati példája volt, amelyet kifejezetten a műanyagipar követelményeinek megfelelően alakítottak ki. Az ügyfelek igényeit beépítették a futó fröccsöntési eljárásba a többváltozós, nagy volumenű gyártáshoz. A kompakt méretű függőleges Allrounder 375 V feszítőpántokat gyártott fröccsöntésenként különböző hosszúságokban, átállítás nélkül. A látogatók a kívánt feszítőpánt-változatot közvetlenül a terminálon tudták bevinni a gépbe, ami az utasítást közvetlenül az OPC UA kommunikációs protokollon keresztül továbbította a központi Selogica vezérlőrendszerhez. A feszítőpántot automatikusan a kiválasztott hosszúságra vágták, a két végét plazmatechnológiával illesztették össze, és a megrendelésnek megfelelően került a négyfészkes szerszámba. A munkadarab mozgatását hattengelyes robot végezte. A magok opcionálisan horog-horog, horog-fűzőlyuk vagy fűzőlyuk-fűző kombinációval készültek, majd a kész feszítőpántot kiemelték a berendezésből. Az ipari gyakorlatban a nagy szériás termelés eme példája többek között az autóipari kábelek összeállítása során lehet hasznos.

Az ipar 4.0 gyakorlati példája: a függőleges Allrounder 375 V gépet tartalmazó gyártócella igény szerinti rugalmas feszítőpántokat készített (forrás: ARBURG)

Világpremier: additív gyártás standard PP és Armat 12 támasztóanyag felhasználásával

A Fakuma ideje alatt a műanyagipar szereplői komoly érdeklődést mutattak az additív gyártás új megoldásai irányába is. A Freeformer és az Arburg Plastic Freeforming használata során az eredeti anyagok is alkalmazhatók. A gépkezelő ezenkívül az előre meghatározott beállításoktól is függetlenítheti magát, és egyéni rész- és folyamatoptimalizálást állíthat be. A nyílt rendszer most először dolgozott fel félkristályos PP (Moplen) anyagot és Armat 12 hordozóanyagot új funkcionális alkatrészek előállításához. A finom szerkezetű, de tartós kábelkötegek a fröccsöntött részekre jellemző kattanáshatással rendelkeztek.

Innovatív alkalmazások és kulcsrakész megoldások

Az autóipar számára két automatizált alkalmazást mutatott be az Arburg. A kétkomponensű hidraulikus Allrounder 470 S kormánykerék-burkolatokat gyártott. Polikarbonát (PC) komponens biztosította az elvárt szilárdságot, míg a PC/ABS felület szelektíven galvanizálható lett. A rendszer különlegessége volt a közvetlenül a szerszámba integrált termografikus kamerával végzett 100 százalékos minőség-ellenőrzés.

Az autóipar számára bemutatott másik alkatrész egy kis bolygókerekes hajtóművek számára készített PA 6 (GF 40) tányérkerék volt. Az alkatrész egy Allrounder 370 E Golden Electric gépen készült, amely belépőszintű berendezésnek számít az elektromos fröccsöntés területén. Az egyedi, kulcsrakész megoldás 100 százalékos gyártásközi minőség-ellenőrzést tartalmazott szemrevételezéssel, ebben az esetben az alkatrész eltávolítása után.

Arburg Plastic Freeforming: a Freeformer standard PP felhasználásával teljesen működőképes kábelkapcsokat állított elő, ami az additív gyártás szakértőink figyelmét is felkeltette (forrás: ARBURG)

A hibrid Allrounder 570 H csomagolási funkciót is tartalmazó verziója egy nagy sebességű, vékony falú alkalmazást mutatott be, elsősorban a csomagolóipar számára. Az 1,9 másodpercnél is rövidebb ciklusidejű gép négy, 0,32 mm falvastagságú IML hordócskát gyártott le és csomagolt dobozokba. Ez körülbelül 7 700 hordó/óra kibocsátást jelent. A lineáris Multilift V 15 robotrendszerrel felszerelt kétkomponensű, elektromos Allrounder 570 szintén nagyon népszerű volt a vásárlátogatók körében. A kulcsrakész rendszer két komplett órát gyártott le 70 másodperces fröccsöntési ciklusban, lenyűgöző bizonyítékot jelentve arra, hogy milyen eredmények érhetők el napjainkban a folyékony szilikon feldolgozása során. A 2+2 fészkes Rico öntőforma és a Reinhardt-Technik adagolórendszer OPC UA interfészen keresztül kapcsolódott a Selogica vezérlőrendszerhez. A használatra kész karórát egy lineáris Multilift V 15 robotrendszer emelte ki a berendezésből.

Intelligens karbantartás

Az Arburg számos intelligens megoldást mutatott be a szerviz terén is. Idetartozott az állapotfelügyelet, a prediktív karbantartás, a távoli karbantartási rendszerek a gyors, hatékony és megbízható online támogatáshoz, az új „Mobil karbantartás” ALS modul, valamint a gépek különböző OPC UA interfészeken keresztüli hálózati lehetőségei.

www.arburg.com

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP CAREERS IN MARCH

LAUNCH CONTROL SPECIALIST

BIG TEST STAND PLANNER - E/E TESTING (F/M/X)

PROCESS PLANNER - E/E TESTING (F/M/X)

QUALITY SPECIALIST DRIVETRAIN & DRIVING DYNAMICS (F/M/X)

QUALITY SPECIALIST ELECTRIC / ELECTRONICS (M/F/X)

Média Partnerek