230 000 szakember látogatott el a K 2016 szakvásárra

Jóval több vendég érkezett tengerentúlról – mindenekelőtt Ázsiát képviselték jelentős számban

2016. november 03., csütörtök, 11:12

Címkék: autóipar autóipari beszállító düsseldorf építőipar gumiipar K 2016 kiállítás messe düsseldorf műanyagipar

A világ minden részéről beruházni érkezett szakemberek kitűnő vásári hangulatot teremtettek a Düsseldorfi Vásárközpontban.

A nemzetközi műanyag- és gumiipar kimagasló formában mutatkozott be a seregszemlén. Az iparág fejlődésének kedvez a világszerte bővülő és színvonalas minőségét megkövetelő végfelhasználói piac, így meggyőző innovációs képességet tapasztalunk a teljes értékláncban. Az ágazat rendkívül jó gazdasági konjunktúrája és a kedvező kilátások pozitívan hatottak az iparág világviszonylatban is legnagyobb vásárára és ez megalapozta a kitűnő hangulatot a düsseldorfi K 2016 összesen 3 285 kiállítója körében. A vállalatok arról számoltak be, hogy számos új érdeklődővel és megrendelővel vették fel a kapcsolatot, így a nyolc vásárnap alatt sok esetben már szerződéskötés is született. Ulrich Reifenhäuser, a K 2016 kiállítói tanácsadó testületének elnöke lényegre törően fogalmazott: „Ilyen nagy számban még nem találkoztam szakvásáron ennyi döntésképes,  beruházni érkezett látogatóval! A részben spontán üzletkötések száma és volumene, valamint az új beruházásokhoz kötődő megkeresések sokasága messze túlszárnyalta a várakozásainkat! A szakvásár első napjától kezdve világos volt, hogy az érdeklődők nem csupán az új technológiákról kívánnak tájékozódni, hanem meg is vásárolják azokat. Minden felvevő iparágban és világunk minden térségében erőteljes a beruházási tevékenység!“

Ez a vélekedés a szakvásár valamennyi kínálati csoportjára igaz. A kiállítók a látogatókkal folytatott üzleti tárgyalások folyamán egyöntetűen nagyfokú beruházási hajlandóságot tapasztaltak. Ezen kívül a nemzetközi részvétel még magasabb arányának és a látogatók magas szakmai hozzáértésének is örvendhettek. Megállapították, hogy átlagon felüli számban látogattak el a K 2016 szakvásárra csúcsvezetők és cégtulajdonosok.

A K 2016 szakvásár 230 000 szakmai látogatója a világ több mint 160 országából érkezett a nyolc vásárnapon a csarnokokba. Werner Matthias Dornscheidt, a Messe Düsseldorf vásártársaság ügyvezetésének elnöke ezt is lelkesen fogadta: „Már a K 2016 szakvásárt felkereső szakértők puszta száma is látványosan bizonyította a szakvásár vonzerejét és jelentőségét – ami a megelőző, 2013-as rendezvényét is túlszárnyalta. Ami azonban még fontosabb: a szakmai látogatók összetétele nem hagy kívánnivalót maga után. Folyamatos jó keresletet tapasztaltunk Németországból és átlagon felüli mértékben megugró érdeklődést külföldről, mindenekelőtt a tengerentúlról. Világszerte jól ismert tény, hogy a düsseldorfi K szakvásár az egész iparág innovációs platformja, amelyet föltétlenül meg kell látogatni mindenkinek, aki a versenyben meg akarja állni a helyét!“

A megelőző, 2013-ban rendezett szakvásáron 218 000 látogató és 3 220 kiállító vett részt.

A látogatók körében végzett felmérés eredménye szintén megerősíti a kiállítók véleményét a nemzetközi látogatói részarány további növekedésével kapcsolatban: a látogatók mintegy 70 százaléka érkezett Németországon kívülről. A külföldi látogatók több mint 40 százaléka a tengerentúlról jött – még Etiópiából, Bangladesből, Costa Ricából, Elefántcsontpartról, Jamaikából, Ománból, Madagaszkárról, Mauríciuszról, Suriname-ból és Togóból is érkeztek a Rajna-parti nagyvárosba. A várakozásoknak megfelelően az Ázsiából érkezett szakértők alkották a legnagyobb csoportot a külföldi látogatók körében, sőt részarányuk nőtt is: közel 30 000 szakember képviselte Dél-, Kelet- és Közép-Ázsiát. Az indiai vendégek bizonyultak ismét a legnagyobb létszámú csoportnak, és jelentősen nőtt a Kínából, Dél-Koreából és Iránból érkezett látogatók száma.

Szinte állandó, a külföldi látogatók mintegy 6 százalékos csoportját alkotja az Egyesült Államokból és Kanadából érkező szakemberek csoportja.

Az európai országokból ideutazó vendégeket tekintve több mint 10 000 látogatóval Olaszország áll az élen, majd Hollandia (mintegy 9 500), Franciaország (kb. 6 700) és Belgium (mintegy 6 300) következik Spanyolország (5 000) és Lengyelország (5 000) előtt. Érzékelhetően nőtt az érdeklődés Törökország, Magyarország és Görögország részéről.

Rendívül magas szinten mozog minden ország vonatkozásában a vezetők aránya a látogatók körében, hiszen mintegy kétharmaduk a csúcs- és középvezetők körébe tartozik. A látogatók közel 60 százalékának meghatározó vagy közreműködő szerepe van a vállalatok beruházási döntéseiben. A K szakvásár a legtöbb cég számára igazi mérföldkő abban a döntésben, milyen beruházást hajtanak végre: a látogatók mintegy fele úgy nyilatkozott, hogy a tervezett beszerzéseket megelőzően kivárja a szakvásárt.

Valamennyi kínálati csoportban igaz: a kiállítók hónapokon át készülnek a K 2016 szakvásárra, hogy meggyőző innovációval vállalhassák a megmérettetést a nemzetközi versenyben. Ők egyúttal hatalmas visszhangra találtak: a szakmai látogatókat lenyűgözte az új technológiai fejlesztések sokasága, amelyeket az alapanyag-gyártók, gépgyártók és a félgyártmányok, valamint műszaki alkatrészek gyártói mutattak be. A látogatók több mint 70 százaléka erősítette meg, hogy tájékozódott az újdonságokról és trendekről. Ezeket az ismereteket saját elmondása szerint számos látogató haladéktalanul kamatoztatni is kívánja az új beruházásoknál: az ipari döntéshozók 60 százaléka úgy nyilatkozott, hogy konkrét beszerzési szándékkal érkezett a vásárra, 58 százalékuk pedig már meg is találta beszállítóját. A látogatók az új beszerzéssel mindenekelőtt három célt tartanak szem előtt: bővíteni kívánják termékskálájukat, növelni akarják a gyártókapacitásukat és növelni tervezik a gyártás hatékonyságát. A látogatói felmérés eredményei igazolják a műanyag- és gumiipar felvevő iparágainak kedvező gazdasági helyzetét: a válaszadók mintegy 60 százaléka értékelte „kitűnőnek” és „jónak” a jelenlegi helyzetet, és azonos mértékben számítanak további javulásra a következő tizenkét hónapban.

Az energia, az anyagok és az erőforrások hatékony felhasználása volt a K 2016 szakvásár meghatározó témája, de szintén nagy érdeklődésre találtak az új anyagok, az innovatív újrahasznosítási technológiák, a bioműanyagok és az additív gyártás új alkalmazási területei. Az okos, gyors és rugalmas berendezéseket és szolgáltatásokat kimagasló számban keresték a vevők. Az Ipar 4.0 témája nem csupán az előadásokat és vitaköröket uralta, az Ipar 4.0 a gyakorlatban is megtalálható volt számos standon. Ulrich Reifenhäuser erről így nyilatkozott: „Azok a lehetőségek, amelyeket a „Dolgok Internetje” kínál, nagy és komoly érdeklődést vált ki – mindenekelőtt a fiatal és az informatikához vonzódó vevőknél szerte a világban. Az Ipar 4.0 egy olyan, a jövőhöz kapcsolódó téma, amely még sok éven át foglalkoztat bennünket.” A gép- és berendezésgyártás több mint 1 900 kiállítóval a K 2016 szakvásár legnagyobb kínálati csoportja volt, s a megkérdezett szakmai látogatók bő kétharmada több megnevezhető területből ezt emelte ki az első helyen. A látogatók 46 százaléka nyilatkozott úgy, hogy elsősorban az alap- és segédanyagok érdeklik, míg 25 százalék a műanyag és gumi anyagú félgyártmányok és műszaki alkatrészek gazdag kínálatával indokolta szakvásári látogatását. A gumiipar ugyan kisebb ágazat, mégis jól láthatóan mutatkozott be a K 2016 keretében és ezzel bizonyította jelentőségét többek között a mobilitás, a szabadidő, a háztartás és az energia területén.

A látogatók minden fontos felhasználó iparágból érkeztek – az építőipartól és a járműgyártástól kezdve a csomagolóiparon, valamint elektro- és orvostechnikai iparágakon át a mezőgazdaságig. A megkérdezettek ismételten kitűnőre értékelték a 19 vásárcsarnokban bemutatott kínálatot: 97 százalékuk biztosította a rendezőket arról, hogy teljes mértékben elérték a látogatáshoz fűzött céljaikat, 96 százalékukra pedig mély benyomást tett a K 2016 kínálata.

A világ minden tájáról érkezett szakemberek körében nagy érdeklődést váltott ki a K 2016 szakvásárt kísérő rendezvények programja, mindenek előtt a „Plastics shape the future“ című különbemutató, valamint a Science Campus. A különbemutató, az információ-, gondolat- és véleménycsere központi fóruma a 6. csarnokban immáron kilencedik alkalommal egészítette ki a K szakvásár kínálatát. Idén tematikus napok keretében szemléltették, hogy a műanyagok milyen mértékben határozzák meg a modern életterek kialakítását. A program ugyanúgy kiterjedt a szakmai vitákra, mint az érdekfeszítő bemutatókra, a sportos szórakoztatásra és az izgalmas kísérletekre. A Science Campus keretében a K 2016 kiállítói és látogatói koncentrált összképet kapnak a műanyag és gumi ágazat tudományos tevékenységéről és eredményeiről, illetve lehetőség nyílik számukra arra, hogy a helyszínen felvegyék a kapcsolatot számos főiskolával, intézménnyel és támogató szervezettel.

A soron következő K szakvásárt 2019. október 16. és 23. között rendezik Düsseldorfban.

www.k-online.com

Magyarországi Képviselet:

BD-EXPO Kft, Máté Szilvia

Tel.: 1/346-0273

e-mail: office@bdexpo.hu

www.bdexpo.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP CAREERS IN MARCH

LAUNCH CONTROL SPECIALIST

BIG TEST STAND PLANNER - E/E TESTING (F/M/X)

PROCESS PLANNER - E/E TESTING (F/M/X)

QUALITY SPECIALIST DRIVETRAIN & DRIVING DYNAMICS (F/M/X)

QUALITY SPECIALIST ELECTRIC / ELECTRONICS (M/F/X)

Média Partnerek