Mit csinál a PET-palackokkal a magyar cég?

Új üzemcsarnokot épít a Budafilter 94. Kft. műanyag-hasznosító Mezőfalván

2014. január 16., csütörtök, 11:46

Címkék: beruházás Budafilter fejlesztés feldolgozás fizet granulátum leadás Mezőfalva műanyag palack pet plasztik újrahasznosítás

A magyar cég új üzemcsarnokának alapkövét január 14-én tették le Mezőfalván. A létesítményben egy műanyag palack begyűjtési rendszer elindítása révén az üzem, kapacitásánál jóval nagyobb mennyiséget lesz képes begyűjteni és ezzel alapanyagot biztosíthat más, hasonló profilú cégeknek is.

Simon Lajos, a Budafilter ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az új üzemcsarnok alapkőletétele egyben a háztartási palackzsugorító készülékre alapuló visszagyűjtési rendszer kezdetét is jelenti. Hozzátette: tizenkét éve foglalkoznak a zsugorító készülékkel és a begyűjtött palackokat teljes egészében újrahasznosítják. A vállalkozás jelenleg 22 főt foglalkoztat, de a fejlesztés következtében a létszám hatvan főre bővül.

Elindult a fejlesztés

A Budafilter 94. Kft. Greenpet elnevezésű, kizárólag magyar innovációkon alapuló PET-palack zsugorító, visszagyűjtő és újrahasznosító tevékenysége 100 millió forint támogatást kapott a Közép-dunántúli Operatív Programban. Az összesen 205 millió forintos - az üzemcsarnok bővítésére és egy 2 500 tonna kapacitású mosóberendezés felszerelésére irányuló - beruházás elkezdődött. A Budafilter 94 Kft. 2002-ben kezdte el a rendszer kifejlesztését. Ennek alapja a szabadalom által védett elektromos háztartási zsugorító készülék, amelynek fejlesztésére a cég eddig önerőből 300 millió forintot költött.

Fizetnek a palackokért

A begyűjtött PET palackok teljes körű felhasználásával pántoló-szalagot és fröccsöntött termékeket állítanak elő. A cég két forint visszavételi díjat fizet azoknak, akik a zsugorított palackokat a postán keresztül, a cég költségére elküldik. A vállalkozás már meglévő, 1 200 tonna kapacitású újrahasznosító üzemét 315 millió forintos beruházást követően 2012. december 6-án avatták fel. A beruházás eredményeként a geotermikus energiával fűtött (nyáron hűtött) üzemben 600 tonna kapacitású granuláló és 600 tonna kapacitású pántoló-szalag gyártó gépsort, valamint két fröccsöntő berendezést szereltek fel.


(MTI)

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
TERMÉK + MEGOLDÁS

Magával ragadó film-, hangzás- és játékélmény? Hódít a Panasonic OLED-je

Média Partnerek