Mindenki a fedélzetre!

Futótűzként terjed a 3D forradalom

2014. január 15., szerda, 13:12

Címkék: 3D nyomtatás alkatrészgyártás düsseldorf messe düsseldorf orvostechnika szerszámgyártás

Tagadhatatlan, hogy a 3D forradalom társadalmi és gazdasági visszahatásai már érezhetőek. Olyan időket élünk, amikor a termékek élettartama folyamatosan csökken, míg a termékek száma és variációja megállíthatatlanul emelkedik, az emberi munkához nem fogható, precíziós eljárásokkal nyomtató robotok dolgoznak fáradhatatlanul komplex tárgyak előállításán, amelyeket az orvos ír fel.

A 3D nyomtatási technológia különösen a szerszám- és alkatrészgyártásában, az orvostechnikai eszközök és fogyasztási cikkek területén bír különös fontossággal. A fent említett okok miatt és a K 2013 (műanyag- és gumiipari szakvásár) alkalmából a düsseldorfi szakvásár és a VDMA (Verband Deutscher Maschinen- und Anlagenbau) úgy döntött, hogy 2013 októberében útjára indítja a 3D fab+print eseményt. Védnöksége alatt a jövőben minden releváns düsseldorfi szakvásár az érintett kiállítókat hozza össze abból a célból, hogy a teljes témakört az érdeklődés középpontjának irányába mozdítsa. Ilyen vonatkozású szakvásár lesz a COMPAMED (2014. november 12–14.), amely párhuzamosan zajlik a MEDICA kiállítással (2014. november 12–15.), illetve a GIFA, a METEC, a THERMPROCESS és a NEWCAST négyese (2015. június 16–20.), továbbá a drupa (2016. május 31 – június 10.). 
 

A 3D forradalom következményei 

A 3D nyomtatás nemcsak kiszorítja, átalakítja és befolyásolja a hagyományos eljárásokat, de fel is gyorsítja az innovációt, mivel a háromdimenziós prototípusok és sablonok azonnali legyárthatósága számos előnnyel jár. Fogyasztói oldalról az egyedi gyártás költségei mindig meghaladják a tömegcikkek egységárát, kevés eltérés esetén azonban a gyártási folyamat egy részét maga a fogyasztói közösség át tudja venni. Mindez aligha érintené hátrányosan a gazdaságot, mivel ezeknek a független gyártóknak az anyagok és támogatás mellett szükségük van a 3D technológiára is, ugyanakkor teljesen új üzletágakra, mint például nyomtatási szolgáltatás azok számára, akik nem szívesen invesztálnának egy saját 3D nyomtatóba. 
 
A düsseldorfi szakvásárok a 3D nyomtatási újdonságok bemutatását koncentráltan szolgálják

Piackutatás

A 3D nyomtatásba viszonylag egyszerűen belekóstolhatunk. A kezdéshez szükséges építőszettek és készülékek 300 euró körüli összegért már beszerezhetőek. A profi gépek ára 3000 eurónál kezdődik. Az ipari alkalmazásokhoz használt gépek között azonban az árképzés tekintetében elég nagy a verseny. A 2D nyomtatókhoz hasonlóan a 3D szektorban is háromféle gépkategória alakult ki: otthoni, professzionális és ipari felhasználás. Jelenleg világszerte kéttucatnyi gyártó kínál megoldásokat erre a célra. Legtöbbjüket a RepRap projekt inspirálta, amely eredetileg Adrian Bowyer, az angliai Bath Egyetem professzorának elképzelése volt. A RepRap a Replicating Rapid-Prototyper, azaz önmagát másoló gyors prototípus-gyártás rövidítése, ami valójában egy 3D nyomtató, annak tervezete, amit Bowyer GNU general public licence alatt publikált, és aminek célja a gyors elterjesztés volt. Olyan forgalmazók léptek a nyomdokaiba, mint az Ultimaker és a Makibox. A 3D nyomtatók legismertebb amerikai gyártója, a NewYork-i Makerbot valaha nonprofit szervezet volt. 2013 óta a Stratasys leányvállalataként működik, és legújabb 3D nyomtatója, a Replicator 2 az előző modellekhez képest már semmilyen tekintetben nem hasonlít a nyílt forrású mátrixhoz. 
A Bits from Bytes nevű angol gyártót szintén kivásárolták. A cég pályafutása a RapMan elnevezésű 3D nyomtatóval indult, amely a RepRap Darwin nyílt forrású hardver kereskedelmi verziója volt. 2010 októberében a vállalatot átvette a fogyasztói szektor vezetője, az amerikai 3D Systems. A dél-karolinai szervezet jelenleg gőzerővel üzemel. Mivel a kutatáshoz és gyártáshoz szükséges erőforrások tekintetében a Rock Hill városában fekvő Waterford Business Park területén található központi üzem elérte kapacitásának határait, a 3D Systems új telephely létesítését tervezi, ahol 133 munkahelyet biztosít majd. A professzionális szektor világszintű vezetője vitathatatlanul a Stratasys. A konszern két székhellyel rendelkezik Eden Prarie-ben (Minnesota, USA) és Rehovotban (Izrael), továbbá hat fiókteleppel, amelyek egyike Németországban, a Baden-Baden közelében található Rheinmünsterben található. A Stratasys termékkínálata az elérhető árú asztali 3D nyomtatóktól egészen a nagyméretű, modern 3D gyártórendszerekig terjed. A 150- féle alkalmazott fotópolimert és hőre lágyuló műanyagot figyelembe véve speciális anyagokból is a legnagyobb választékot kínálja.
 
www.bdexpo.hu
www.messe-duesseldorf.de
A cikk megjelent a Techmonitor magazin 2013. decemberi számában
Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
CAREER WITH THE BMW GROUP

METROLOGY COORDINATOR (F/M/X)

SENIOR SPECIALIST FACILITY MANAGEMENT (F/M/X)

SHIFT LEADER MAINTENANCE (F/M/X)

TECHNICAL SHIFT LEADER PAINT SHOP (F/M/X)

Média Partnerek