Megoldások az elképzelhetetlenre

Szemezgetés az ANSYS 14.5 hatékonyságnövelő lehetőségeiből

2013. március 08., péntek, 09:18

Címkék: alumíniumhenger ANSYS áramlástan Econ elektromágneses térszimuláció elektromos-termikus tércsatolás előmelegítő rendszer gázszigetelésű kapcsolóberendezés Kürt optimalizálás szenzorfejlesztés szigetelés szimuláció szoftver térszámítás

Cikkünk apropóját egy már hagyományosnak számító rendezvény, a XII. ANSYS Konferencia április 25-i eseménye adja. A rendezvény helyszíne ezúttal Budaörs, a Kürt rendezvényközpontja.

A műszaki tervezés, fejlesztés eredményeként sokszor szembesülünk olyan problémákkal, melyek meghiúsítják a megálmodott termék sikeres piacra kerülését. Termékproblémák, akadozó gyártás, magas selejtszám, időigényes prototípusgyártás, nehezen értékesíthető termék mind-mind olyan aggályok, melyek súlyos döntési kényszer elé állíthatják a döntéshozót. A kapkodással zsúfolt véghajrában akaratlan hibák sora fokozza a fejlesztési folyamat korábbi szakaszaiban elkövetett hibák súlyát. Van-e megoldás arra, hogy ez a hibasorozat ne tragédiába torkolljon? Igen.


Megvalósítani az elképzelhetetlent


Az 1400-1500-as években, a reneszánsz korában a múltból származó új ötletekkel fejlődési gátak sorát voltak képesek megdönteni a tudományban, művészetekben és számos más területen. Ma sem kell mást tennünk, mint megfontolni elődeink ötleteit a kor lehetősége által kínált módszerek segítségével. A mérnöki számítások, fejlesztések hatékony módszere az a fajta valóságot vizsgálni képes szimulációs technológia, melyet az ANSYS új verziója nyújt használóinak. Olyan dogmákat vagyunk képesek megdönteni, amelyek korábban elképzelhetetlenek voltak. Ezek sorából ragadunk ki néhányat, amelyekről részletesen is hallhat a XII. ANSYS Konferencián.

Eredmények a gyakorlatból

A meghívott előadók – többek között – beszámolnak alumíniumhengerek előmelegítő rendszerének optimalizálásáról, amely az áramlástani-termikus csatolt térszámítás egyik alkalmazási területe, továbbá nagyfeszültségű, gázszigetelésű kapcsolóberendezés melegedéséről eltérő szigetelésekkel, mely az elektromos-termikus tércsatolás alkalmazási területe, valamint az elektromágneses térszimuláció szenzorfejlesztési alkalmazásairól.

Fókuszban az alkotószellem

A rendezvény egyik súlyponti témaköre a hatékonyságnövelés a szimulációs munkában, mely a sikeres fejlesztés alapja. Alapvető ANSYS filozófia, hogy a mérnöki tevékenység, mely a szoftver használatával valósul meg, a tevékenység szellemi részére összpontosítson és kisebb mértékben eméssze fel  a mérnöki munkát a szoftver fizikai használata. Ezt az elkötelezettséget támasztja alá a két kiragadott fejlesztés az ANSYS 14.5-ben.

„Unaloműző” megoldás

Számos mérnöki alkotás tartalmaz ismétlődő egységeket, alkatrészeket, melyek azonos tulajdonságúak, azonos terhelésnek kitettek, így unalmas mérnöki feladatot jelentene például több tucat csavarkötés esetén minden csavarra külön-külön előírni az előfeszítő terhelést. E helyett az ANSYS objektum készítőjét használva a már egy csavarra előírt előfeszítést akár több százra is érvényesíthetjük. (1., 2. ábra)

 

(1. ábra) Terhelésdefiniálás egy alkatrészen    

 

(2. ábra) Terheléskiosztás az objektumgenerátorral több alkatrészre

 

A sub-modellezési technika és egyéb fejlesztések

Gyakori módszer a megálmodott termék teljes rendszerének vizsgálata helyett annak egy kiragadott részére koncentrálva lokális elemzéseket vizsgálni, melyek döntési helyzetbe kényszerítik a mérnököt. Olyan peremfeltételek alkalmazása válik szükségessé a kiragadott környezet határán, mely úgy viselkedik, mintha a teljes rendszer része lenne. Ezt a döntést nem kell felvállalnia egyetlen mérnöknek sem, ha az ANSYS 14.5 szimulációs szoftverben él a sub-modellezési technika lehetőségével. Ezzel ugyanis a teljes rendszer elnagyolt vizsgálatának eredményeiből a szoftver automatikusan átmásolja azokra az előre definiált határfelületekre a peremértékeket, melyeket a lokális modellen előre kialakítottunk. (3., 4. ábra) Erről és sok más hatékonyságnövelő technológiafejlesztésről is értesülhet az április 25-i XII. ANSYS Konferencián.

 

 

(3. ábra) Teljes modell

 


(4. ábra) Sub-modell technika

 

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek