Magyarországot is érinti a Láncreakció

A BASF és az MKE középiskolások számára hirdet szórakoztató, ám mégis tudományos versenyt

2013. október 18., péntek, 11:17

Címkék: BASF chemgeneration fizika kémia középiskola láncreakció magic box tudomány verseny

Az immár harmadik éve sikeresen működő CHEMGENERATION.COM kémiai oktatóportál idén egy játékos versennyel igyekszik megmutatni az iskolás korú fiataloknak a tudományok szórakoztató oldalát.

A Láncreakció elnevezésű tudományos verseny az ősz folyamán kreatív kísérletezésre csábítja a fiatalokat, hogy ezáltal közelebb kerüljenek a természettudományokhoz, felismerve azok szerepét  mindennapjainkban és a jövőnk fenntartható fejlődésében. Az izgalmas verseny októberben nemcsak Magyarországon, de több közép-európai országban, így Bulgariában, Horvátországban, Lengyelországban, Szlovéniában és Szlovákiában is elindul. A régióban egyedülálló verseny szervezője az új generációk tudományos oktatásában elkötelezett BASF, szakmai partnereik pedig a Magyar Kémikusok Egyesülete és több felsőoktatási intézmény. A közös cél az, a vágy, hogy felhívják a fiatalok érdeklődését a tudomány, azon belül is legfőképp a kémia iránt.

A tudomány élmény

„Évről évre igyekszünk olyan játékos oktatási kampányokat indítani, melyekkel a középiskolások számára közvetíthetjük fő üzenetünket: a kémia élvezetes. Tavaly a virtuális térben maradtunk, ahol több mint 50 000 fiatalt értünk el a közép-európai régióban Future City online játékunkkal, ám idén a tettek mezejére lépünk, és meghirdetjük a Láncreakció Tudományos Versenyt” – nyilatkozta dr. Herbert Fisch, a BASF Hungária Kft. ügyvezetője és a Közép-Kelet Európa régió vezetője. „A középiskolásknak szóló verseny tavasszal már három országban, Csehországban, Szerbiában és Romániában megmozgatta a diákok tudományos kreativitását. Öröm volt látni, hogy a fiatalok a tanáraikkal együtt dolgozva milyen ötletes Láncreakció gépezeteket építettek, felhasználva fizika és kémiatudásukat. Biztos vagyok benne, hogy a szórakoztató, ugyanakkor ismeretterjesztő verseny maradandó élményt jelent majd a kampány újabb hat országában is”

„Világunkat a fizika és a kémia mozgatja. Most mozgasd meg őket te!”

A Láncreakció Tudományos Verseny a diákok kíváncsiságára és problémamegoldó képességére alapoz, hiszen az iskolában tanultakat kell felhasználniuk egy különleges, fizikiai-kémiai szerkezet felépítéséhez. Az izgalmas versenyfeladat ugyanis nem más, mint egy Láncreakció gépezet megalkotása, melyet fizika és a kémiai reakciók sorozata tart működésben. A versenyen induló diákcsapatoknak közösen, csapatvezető kémiatanáruk segítségével és felügyeletével kell felépíteniük egy ilyen izgalmas, mozgó masinát. A tervezés során az iskolai kémiaórán tanultakat is leleményesen fel kell használniuk, hiszen a gépezetbe be kell építeniük kémiai reakciókat is, legyen az például egy látványos színváltozással járó sav-bázis reakció, gázképződés vagy éppen egy kémiai energiával működö galvánelem. A diákok bármilyen hétköznapi eszközt vagy újrahasznosított tárgyat felhasználhatnak a gépezet megépítéséhez. Emellett több iskola kezdőcsomagot kap: a  „Magic Box”-ban sok segédeszköz található, melyek még érdekesebbé tehetik a diákok építményeit. Mindemellett a csapatok segítségére lesznek a CHEMGENERATION.COM weboldalon található, látványos kísérleteket bemutató videók is, melyekből a diákok ötleteket meríthetnek ahhoz, hogy milyen fizika és kémia reakciókat építsenek be a gépezetükbe.

 

 

A legviccesebbet is elismerik

A versenyre a csapatok a saját Láncreakció gépezetüket bemutató videó beadásával nevezhetnek, az elbírálást pedig kémia- és fizikatanárokból, valamint mérnök szakemberekből álló szakmai zsűri végzi. De emellett online is lehet majd szavazni a legizgalmasabb vagy épp a legviccesebb Láncreakciókra. A zsűri által legjobbnak ítélt gépezetet felépítő diákcsapat minden tagja, a csapatvezető kémiatanár, valamint a nevező iskola is értékes ajándékot kap, csakúgy, mint az online közönségszavazás nyertese.

 

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP CAREERS IN DECEMBER

SAP KEY USER (F/M/X)

PLC SPECIALISTA (F/M/X)

AUTOMATIZÁCIÓS MÉRNÖK (F/M/X)

SZAKMAI OKTATÓ MECHATRONIKAI TERÜLETRE (F/M/X)

IRÁNYÍTÁSTECHNIKAI MÉRNÖK (F/M/X)

Média Partnerek