Ipar 4.0 és könnyűszerkezetes gyártás a műanyagiparban

Arburg újdonságok a Fakuma szakkiállításon

2015. november 16., hétfő, 06:00

Címkék: additív gyártás Allrounder 470 A Allrounder 630 S Arburg Fakuma 2015 freeformer ipar 4.0 ipari robot LBR iiwa műanyagipar

Kiváló hangulat, jelentős érdeklődés és nagy horderejű újítások – röviden így foglalható össze a Fakuma 2015 kiállításon aratott Arburg siker. A lossburgi székhelyű vállalat idén a termelés hatékonyságát és az ipar 4.0 koncepcióhoz kapcsolódó fejlesztéseket helyezte a középpontba.

A stand látványosságai közül kiemelkedett a testreszabott irodai ollók egy – additív gyártási technológiára is alkalmas Allrounder fröccsöntő gépet és héttengelyes robotot tartalmazó – teljesen IT-integrált és automatizált gyártósoron történő gyártási folyamata.

„A szakvásár során számos intenzív tárgyalást folytattunk le európai és tengerentúli, meglévő és leendő ügyfeleinkkel, de jutott idő az újítások és fejlesztések bemutatására is – jelentette ki Michael Hehl, az Arburg ügyvezető partnere. – Fontos volt számunkra, hogy ne pusztán víziókról, hanem a gyakorlati alkalmazásokban használt innovatív és egyedi megoldásokról is beszélni tudjunk. A saját standunkon tizenegy, a partnerstandokon pedig további tíz kiállított gépet és alkalmazást tudtunk bemutatni.”

Ipari divatdiktátor: az fröccsöntés és az additív gyártás innovációi rengeteg látogatót vonzottak (forrás: Arburg)

Ipar 4.0 házilag

Az Arburg stand látogatói lehetőséget kaptak az ipar 4.0 koncepció „csináld magad” –szerű kipróbálásra, valamint a tömegtermékek testre szabásával létrehozott egyedi produktumok teljes termék-életciklust felölelő nyomon követésére. Két Freeformer személyes igényekre szabott fröccsöntött irodai ollókat és egyedi 3D geometriával rendelkező rocker villanykapcsolókat gyártott. Egy lézerjelölő Data Matrix kódokkal minden termékből információhordozót varázsolt. A cég ALS központi számítógépes rendszere a folyamat során keletkezett összes adatot a felhőben, az Arburg termék-specifikus honlapján rögzített és archivált. Minden eziránt érdeklődő látogató a saját mobil eszközével férhetett hozzá  a honlapon tárolt információkhoz és jeleníthette meg a feldolgozott adatokat a saját alkalmazásában – amire még a kiállítás zárónapja után is hosszú ideig lehetőségük lesz.

Az ipar 4.0 koncepcióját a testre szabott irodai ollók teljesen IT-integrált és automatizált gyártósora demonstrálta (forrás: Arburg)

Új alkalmazások bemutatkozása

Az Arburg által bemutatott új alkalmazások közé tartozott az Allrounder és Freeformer héttengelyes KUKA iiwa (intelligens ipari segédeszköz) robottal történt automatikus összekapcsolása. A megoldás jelenleg egyedülálló az additív gyártás területén. A könnyűszerkezetes gyártási megoldások iránt érdeklődők számára a hidraulikus Allrounder 630 S fröccsöntő gépen végzett Profoam fizikai habosítás jelentette a fő látnivalót. Ennek során a gép a műanyaggranulátumot már a fröccsegység előtt dúsítja hajtógázzal egy granulátumzsilipbe. A szálerősítésű műanyagok így további nyírás nélkül feldolgozhatók, ami ideális előfeltételeket teremt a könnyű felépítésű alkatrészek gyártásához. Termékmintaként egy üvegszál erősítésű autóipari alkalmazást vehettünk szemügyre.

A komplex többkomponensű alkalmazást egy elektromos Allrounder 470 A mutatta be 32+32 fészkes szerszámmal, amely folyékony szilikonkaucsukból (LSR) készített gombokat az autó belső teréhez. A kiállítási portfóliót az orvosi- és csomagolóipar számára készül megoldások, valamint egy mikor gyártócella tették teljessé

www.arburg.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
TERMÉK + MEGOLDÁS

Magával ragadó film-, hangzás- és játékélmény? Hódít a Panasonic OLED-je

Média Partnerek