Az orvosi technológia diadalmenete

Hatékony gyártórendszerek a gyógyászati ipar és a csomagolástechnika számára

2017. február 21., kedd, 06:00

Címkék: Arburg automatizálás elektromos fröccsöntőgép freeformer fröccsöntés fröccsöntőszerszám orvosi technológia

Széles körű, az orvosi technológia és a csomagolóipar műanyag alkatrészeinek legyártására kifejlesztett gépválaszték várta az érdeklődőket a párizsi Pharmapack Europe 2017 kiállításon. Az Arburg által bemutatott gépújdonságok a nagy sebességű és teljesítményű gépektől a rozsdamentes acél változatban gyártott, tisztaterekben is használható Freeformereken át az automatizálási és a kulcsrakész megoldásokig terjedtek.

„A Pharmapack Europe 2017 kiállítás kiváló alkalom volt arra, hogy közszemlére tegyük a gyógyszeripar és az orvosi technológia számára ajánlott termékskálánkat – a sztenderd gépektől az egyedi igények szerint kialakított megoldásokig” – jelentette ki Marc Schuh, a franciaországi Arburg-képviselet ügyvezető igazgatója.

„Egyértelmű trend a gyártási folyamatok fokozott automatizálása és a későbbi feldolgozási lépések egyre nagyobb fokú integrációja – tette hozzá Sven Kitzlinger, az Arburg orvostechnikai alkalmazások részlegének szakértője. – Létrehoztunk már olyan alkalmazásokat, amelyeket pontosan az orvosi implantátumok, illetve az előretöltött cikloolefin polimer (COP) fecskendőhengerek gyártására optimalizáltunk. A gyógyszerek csomagolásában a nagy sebességű és teljesítményű gépek hódítanak, és terjed a komplex fröccsöntőszerszámok, például a kocka szerszám technológia használata. A csomagolástechnika terén is egyre fontosabbá válik a szinergiák növelése.”

A rozsdamentes acél befogóegységet tartalmazó elektromos Allrounder 520 megfelel az orvostechnológiai alkatrészek gyártására vonatkozó szigorú minőségi követelményeknek

Testápoló termékek hatékony gyártása

A testápoló termékek gyártásában hatalmas a költségnyomás, ezért a hangsúly a sorozatgyártású cikkek hatékony gyártási metódusai felé tolódott el. Az Allrounder hibrid fröccsöntőgépek csomagolástechnikai verzióit pontosan a nagy sebességű, kiváló minőségű és nagy volumenű termelésre tervezték, és kiválóan alkalmasak a vékony falú sorozatgyártású termékek, például kupakok, pipettahegyek vagy fecskendőhengerek gyártására. Jellemzőjük a rövid ciklusidő, a reprodukciós képesség, a csökkentett energiaigény, valamint a folyamatok stabilitása és a hosszú élettartam.

Az új Allrounder Cube gépsorozatot többek között a kocka szerszám technológia és a kétkomponensű kupakok gyártására tervezték

Mikro gyártócella apró alkatrészekhez

A cég által kifejlesztett mikrofröccsöntő egység rugalmasan használható minimálisan invazív beavatkozások során használt apró alkatrészek és mikroimplantátumok reprodukálható gyártására. A cella egy elektromos Allrounder 270 A fröccsöntőgépből, egy Euromap 5 méretű mikro befecskendező egységből és egy vízszintes kétkarú robotból áll, ami a mikroalkatrészek és a beömlőnyílás megbízható elválasztására szolgál. A mikrofröccsöntő egység egy 18 vagy 15 mm-es csigát és egy 8 mm-es csigát kombinál a polimer megolvasztására és befecskendezésére. A megoldás normál szemcseméret – és így minden általánosan használt anyag – esetében problémamentes megmunkálást tesz lehetővé.

Egy különleges mikrofröccsöntő cella: az elektromos Allrounder 270 A, az új mikro befecskendező egység és a Multilift H 3+1 robotrendszer rugalmas megoldást alkot a mikroalkatrészek gyártásához

Additív gyártás az orvosi technológiában

Az ipari additív gyártásra kialakított Freeformer egyedi alkatrészek és változó, kis szériában gyártott termékek előállítására alkalmas. A gép által elérhető geometriai szabadság és szabad anyagválasztás teljesen új alkalmazások elérését teszi lehetővé, melyek akár az emberi testben is használhatók. A cég a formnext 2016 szakvásáron arc- és koponyacsontok „gyártásával” demonstrálta, hogy a Freeformer elvileg orvosi polilaktidon (PLA) alapuló implantátumok előállítására is alkalmas. A gép további alkalmazási lehetőségei az egyedileg adaptált implantátumok vagy ortopédiai segédeszközök gyártása. Ebben az összefüggésben érdekes lehetőség a fröccsöntés és az additív gyártás kombinálása is, amivel a tömeggyártott termékek akár egyetlen egységi tételekben is individualizálhatók.

A Freeformer orvosi polilaktidon (PLA) alapuló, egyedileg kialakított koponyacsont implantátumok előállítására is képes

Kulcsrakész rendszerek

A moduláris termékválaszték révén a kulcsrakész megoldások az ügyfelek egyedi igényei szerint konfigurálhatók. Ezt egészíti ki a tisztaterekbe kínált megoldások széles köre, valamint az együttműködő partnerek által kínált rendszerek.

Az orvostechnológia egyik csúcsmodern alkalmazásának számít az üveg alternatívájának számító COP fecskendőhengerek GMP (Helyes Gyógyszergyártási Gyakorlat) irányelveknek megfelelően rozsdamentes acélból készült Allrounder 370 A fröccsöntőgépekkel történő gyártása. A befogóegység feletti tisztatéri modul garantálja a csíra- és szennyeződésmentes gyártási feltételeket. Az elektromos fröccsöntőgép két darab, egyenként 2,35 gramm súlyú fecskendőhengert állít elő egy ciklusban, körülbelül kilenc másodperc alatt. A gyorsaságot az injekcióstű-szerű elzáró fúvókával végzett oldalsó befecskendezés teszi lehetővé. Az ezt követő lépésben a fecskendőhengereket igény szerint előre töltik, összeillesztik és csomagolják.

Hatalmas potenciált jelent az orvosi implantátumok formájában az emberi szervezetben funkcionális feladattal bíró műanyag termékek előállítása is. Jó példa erre a HIV-fertőzés megelőzésére szolgáló hüvelygyűrűk gyártása. Ebben az esetben az Arburg fővállalkozónak számít a teljes gyártócella előállításában. Az ISO 13485 által leírt legmagasabb higiéniai követelmények betartása érdekében egy beágyazott rozsdamentes acél befogóegységet használtak, ami az FDA- (Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerhatóság) és a GMP-irányelveknek is megfelel.

 

www.arburg.com

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP CAREERS

SENIOR SPECIALIST ENVIRONMENTAL MANAGEMENT AND PERMITTING (F/M/X)

METROLOGY COORDINATOR (F/M/X)

SENIOR SPECIALIST FACILITY MANAGEMENT (F/M/X)

PRODUCTION SUPPORT TECHNICIAN (F/M/X)

Média Partnerek