Automatizálási megoldások a megnövelt termelékenységért

Automatizált fröccsöntő gépekkel napjainkban már egy sereg különböző alkatrész gyártható

2017. március 27., hétfő, 06:00

Címkék: automatizálás fröccsöntés fröccsöntőszerszám ipari robot műanyagipar orvosi technológia robot robotika Stäubli

A fröccsöntőgépek és a hozzájuk tartozó folyamatok automatizálása egyre nagyobb sebességet, rugalmasságot és pontosságot ír elő a kapcsolatok és az integráció tekintetében. Az igényekre reagálva a Stäubli a műanyagipar elvárásainak megfelelő termékportfóliót állított össze, amely intelligens automatizálási megoldást jelent a gépgyártók, az integrátorok és a felhasználók számára.

A Stäubli Plastics sorozatba tartozó robotok többek között ideális megoldások az elkészült alkatrészek kiemeléséhez, a fröccsöntött alkatrészek teljes feldolgozásához, a betétes fröccsöntéshez, a szerszámon belüli díszítéshez (IMD) vagy címkézéshez (IML), illetve a gépen belüli alkalmazásokhoz. Rugalmasságuknak köszönhetően a gyors hattengelyes robotok drasztikusan képesek egy komplex folyamatokat (sorjázás, vizsgálat, vágás, ragasztás, összeszerelés és csomagolás) is tartalmazó rendszer termelékenységének növelésére.

A TX60 működteti a fröccsöntőgépet és végzi el a későbbi munkafolyamatokat (Forrás: Stäubli Tec-Systems GmbH Robotics)

Robotok minden elképzelhető alkalmazáshoz

A Plastics sorozathoz tartozó modellek a TX/RX sorozat nagy teljesítményű robotjaira épülnek, teherbírásuk 190 kg-ig, karkinyúlásuk pedig 3,4 méterig választható meg. A fröccsöntő gépekhez történő csatlakoztatás gyorsan és könnyen hozható létre a szabványos Euromap 12 vagy 67 interfészekkel.

A pontosság és a gyorsaság jelentősen csökkenti a szerszám nyitás-zárás ciklusidejét (Forrás: Stäubli Tec-Systems GmbH Robotics)

A robotok leghangsúlyosabb előnyei közé tartoznak azok sebessége és pontossága, valamint a karoknak az alkatrész behelyezése és eltávolítása alatt tapasztalható merevsége. A gyártó pontosan ezen tényezőkre fókuszált az új hattengelyes TX2 generáció kifejlesztése során. „A robotok 30 százalékkal gyorsabbak lettek, és a szerkezetük is némileg kompaktabbá vált, ami jelentősen hozzájárul a szerszám nyitás-zárás ciklusidejének csökkentéséhez és a fröccsöntő gépek termelékenységének maximalizálásához” – fűzte hozzá ehhez Gerald Vogt, a Stäubli Robotics divízióvezetője.

A TX2 robotok úttörő biztonsági jellemzői egyéb előnyökkel is kecsegtetnek: csökken az automatizálási rendszer helyigénye, mert – a Safe Zone funkciónak köszönhetően – csak egyszerű és olcsó biztonsági burkolatok felszerelése indokolt. Létrehozhatók biztonsági kerítés nélküli gyártócellák is: amennyiben megközelíti valaki a veszélyes zónát, a robot automatikusan csökkenti a sebességét. A biztonsági funkciók végső soron megkönnyítik a hibrid automatizálási koncepciók megvalósítását is, amelyekben az emberek és robotok együtt dolgoznak.

A három műszakos termelésben a teljesen automatikus rendszer több mint 100 000 IV infúziós zsákot gyárt le és tölt meg (Forrás: Stäubli Tec-Systems GmbH Robotics)

A pick & place alkalmazások számára – ahol a gyors fordulékonyság és a pontos helymeghatározás a ciklusidő szempontjából a legkritikusabb tényezőnek számítanak – jó választás a TP80 Fast Picker. A nagy sebességű kinematikával felvértezett robot a rábízott termékeket 200 db/perces sebességgel képes kezelni.

A TS sorozaton belül a gyártó SCARA robotok átfogó választékát nyújtja. A SCARA modelleket példaértékű dinamika és pontosság jellemzi – tényezők, amelyek a rövid ciklusidők által támasztott szigorú követelményeket is kielégítik. A prémium robotkategória kompakt kialakítása, könnyű integrálhatósága, felhasználóbarát vezérlő platformja és egyéb hasznos funkciója további hozzáadott értéket jelent.

TS80 SCARA robot: példaértékű dinamika és pontosság (Forrás: Stäubli Tec-Systems GmbH Robotics)

A gyógyászati szerszámok fröccsöntése

A műanyag gyógyászati ​​termékeket gyártó cégeknek fröccsöntőgépeket szállító cégek is gyakran használnak Stäubli robotokat. Automatizált fröccsöntőgépekkel napjainkban már egy sereg különböző alkatrész gyártható le a mindennapi eszközöktől (például fecskendők, infúziós szerelékek, transzfúziós és dialízises felszerelések) a centrifugákig, vérszűrőkig, inhalátorokig, a cukorbetegség kezelésére használt termékekig és a törések rögzítése során alkalmazott orvosi implantátumokig.

A tisztatér-kompatibilitáson felül a fröccsöntőcellákon belüli alkalmazhatóság is további elvárásokat támaszt a robotok irányába. Elég kompakt kialakításúnak kell lenniük ahhoz, hogy helytakarékos módon integrálhatók legyenek, dinamikájuk és a megbízhatóságuk pedig nem csökkenhet a fröccsöntés során keletkező magas hőmérséklet mellett sem.

Tökéletes összhang: a SCARA megtölti a tálcát, miközben a hattengelyes robot a fröccsöntőgépet működteti (Forrás: Stäubli Tec-Systems GmbH Robotics)

Más alkalmazásokban, például az infúziós zsákok gyártásában sem alacsonyabbak a minőségi és higiéniai előírások: elvárás a 100%-os tisztatér-kompatibilitás, a korlátlan rugalmasság és a maximális termelékenység. Egy, az infúziós zsákok gyártására és töltésére szakosodott csúcsmodern üzemben a Stäubli TX60 folyamatos termelésben óránként 7 200 egység legyártására is képes. A robot a tisztaterekre vonatkozó ISO 5 kategóriának is megfelel, ezért kiválóan alkalmazható a gyártósor a töltést végző modulján. A hattengelyes robot ezen túlmenően még gyors, pontos és megbízható, rugalmassága pedig lehetővé teszi az IV infúziós zsákok több változatban történő gyártását is. A TX60 alkalmazása mellett szólt annak kompakt kialakítása is, ami helytakarékos rendszer-konfigurációt tesz lehetővé.

A TX2 robot úttörő biztonsági funkciói komoly előnnyel bírnak a fröccsöntési folyamat során (Forrás: Stäubli Tec-Systems GmbH Robotics)

Programozás: mindenre nyitottan

A folyamatok megbízhatósága mellett a könnyű üzemeltetés is előfeltételnek számít a műanyagiparban. Annak érdekében, hogy a felhasználók és a rendszerintegrátorok speciális szaktudás nélkül is ki tudják használni a robot által kínált változatos lehetőségeket, a gyártó kifejlesztette a VALPLAST alkalmazási szoftvert.

Az előre meghatározott kódblokkon alapuló felhasználóbarát interfész rendkívül gyors programozást tesz lehetővé a cella telepítése és a mindennapi működés során. A gyártó azonban lehetővé tette a robot a szerszámgép saját vezérlője általi működtetését is. Ehhez mindössze két plug-and-play szoftvermegoldásra van szükségünk: a SCARA és a hattengelyes kinematikát harmadik féltől származó vezérlőbe integráló uniVAL meghajtóra, valamint az uniVAL plc-re, amelyben a fröccsöntőgép vezérlője PLC funkcióblokkjainak felhasználásával a robotprogramozás történik.

www.staubli.com

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP CAREERS

SENIOR SPECIALIST ENVIRONMENTAL MANAGEMENT AND PERMITTING (F/M/X)

METROLOGY COORDINATOR (F/M/X)

SENIOR SPECIALIST FACILITY MANAGEMENT (F/M/X)

PRODUCTION SUPPORT TECHNICIAN (F/M/X)

Média Partnerek