Alumínium csomagolással a környezetünkért

2018. november 30., péntek, 17:30

Címkék: alumínium csomagolás csomagolástechnika élelmiszeripar italgyártás műanyag műanyagfröccsöntés műanyagipar újrahasznosítás újrahasznosítható

A környezetszennyezés napjainkban egyre nagyobb problémát jelent, de szerencsére a nagyobb vállalatok már igyekeznek kitüntetett figyelmet szentelni annak, hogy termékeik, illetve azok csomagolása környezetbarát legyen. Italok esetében ennek legjobb módja az alumínium dobozok használata, mely anyag számtalan előnnyel jár más csomagolással szemben.

2017-ben nyitotta meg kapuit Magyarország első alumínium-italdobozgyára, a QUALITY PACK, mely a HELL ENERGY Magyarország Kft. tagja. A csúcstechnológiás gépekkel felszerelt üzemben éves szinten 1,5 milliárd, 250 milliliteres doboz és -tető készül. A cégvezetőt, Csereklye Barnabást kérdeztük a témában.

Milyen előnyei vannak az alumínium dobozoknak a műanyag palackokkal szemben?

A globálisan valaha megtermelt alumínium 75%-a még ma is körforgásban van, ezzel szemben a műanyagoknak csak a 10% újrahasznosított. Tehát a statisztikai adatok is bizonyítják, hogy az alumínium alapanyagok alkalmazása hozzájárul a fenntartható fejlődés megvalósításához.

Mi a jelentősége az alumínium dobozok újrahasznosításának? 

Magyarország szelektív hulladékgyűjtési rendszerében még mindig az alumínium begyűjtése a legfejlettebb. A rendszer szinte minden magyar lakos számára hozzáférhető hulladékudvarok formájában, amelyet kiegészít az ország mintegy kétszáz kiskereskedelmi áruházában elérhető aludoboz-visszaváltó automaták hálózata. Az alumínium újrahasznosítása gazdasági és környezetvédelmi érdek.

Hányszor lehet újrahasznosítani az alumínium dobozokat bármilyen károsodás nélkül?

Az alumínium a leggyakrabban újrahasznosított anyagok egyike, gyakorlatilag korlátlanul, minőségveszteség nélkül, a végtelenségig újrafeldolgozható.

Milyen egyéb pozitív hatása van az alumínium újrahasznosításának? 

Az alumínium italdoboz a leggazdaságosabban újrahasznosítható csomagolóanyag: beolvasztása az elsődleges alumíniumgyártáshoz képest 95%-os energiamegtakarítást eredményez.

Mitől különlegesek a QUALITY PACK által gyártott alumínium dobozok?

Termékeink a környezettudatos gondolkodás jegyében 100%-ban újra hasznosított alumínium alapanyagból készülnek egy olyan gyárban, ahol saját szennyvízkezelő berendezéseink biztosítják a telephelyről kikerülő szennyvíz megfelelő minőségűre tisztítását. Továbbá a technológia által a levegőbe kerülő szennyeződéseket elszívó rendszer segítségével összegyűjtjük, magas hőmérsékleten kezeljük, ezáltal légszennyező anyag kibocsátása nélkül üzemelhetünk, ezzel is kivéve vállalati részünket a társadalmi szerepvállalásból.

A HELL cégcsoport kiemelt missziója a folyamatos fejlődés és az innovatív megoldások keresése, melyet a QUALITY PACK is fő céljai közé tűzött ki. Erre kiváló példa a szakma által is díjazott, számos országban levédetett újításunk, az ujjbeggyel könnyen nyitható doboztető, mely megoldja a nehezen, csak körömmel nyithatóság problémáját, ezáltal téve biztonságossá és kényelmessé az üdítőital fogyasztást.

Milyen ellenőrzéssel biztosítják a QUALITY PACK-nál, hogy a fogyasztóik a legjobb minőségű alumínium dobozokat kapják kézhez?

Az alumínium italdobozok több, mint 800 méter utat tesznek meg és 13 gyártási műveleten, valamint számos ellenőrző ponton esnek át korszerű, nagy sebességű kameráink által. A termelésben található laborok mérőgépeinek segítségével elvégzett vizsgálatok biztosítják a minőségügyi előírásoknak való megfelelést, továbbá a megszerzett FSSC 22000:2011 szabvány szerinti Élelmiszerbiztonsági Irányítási Rendszer bevezetése és működtetése is bizonyítja felkészültségünket. Ennek eredményeképp, a folyamat végén a fogyasztó kezébe kizárólag hibátlan, kiváló minőségű termék kerül.

Mekkora jelenleg a kapacitása az alumínium italdobozgyárnak és milyen bővítéseket terveznek?

A gyártási folyamat hihetetlen sebességgel zajlik, teljes mértékben automatizált gyártóberendezéseink és mérőgépeink segítségével. Technológiánknak köszönhetően két különböző termék gyártása is lehetséges egy időben! A gyártósor másodpercenként 50 darab, 250 milliliteres dobozt és doboztetőt gyárt le, ami egy perc alatt már 3.000 darab terméket jelent. Ez azonban nem korlátozza kapacitásunkat, hiszen 3 éven belül telepítjük második gyártósorunkat, ezáltal az elérhető éves 1,5 milliárd gyártási darabszámunk duplájára növekedhet.

Milyen egyéb fejlesztéseket terveztek a közeljövőben?

A 2019-es évre vonatkozó fejlesztési terveink között szerepel a termelékenység növelése a dobozok falvastagságának csökkentésén keresztül, ezáltal ugyanolyan mennyiségű alumínium alapanyagból több darabszámú terméket leszünk képesek gyártani. Bővítjük kínálatunkat az elérhető grafikai technológiák területén is, magasfelbontású, speciális -matt, soft touch, tactile- lakkok és különféle effektek alkalmazásával. Ezen kívül további fejlesztéseket tervezünk a környezettudatosság jegyében is.

Miért fontos az alumínium dobozok újrahasznosítása? 

Az alumínium dobozok újrahasznosítása egyszerre gazdasági és környezetvédelmi érdek. Gazdasági szempontból azért jelentős, mert csak 5%-os energia befektetéssel – az elsődleges nyersanyagból való előállítás energia szükségletéhez képest –, akár 60 nap alatt, új alumínium termékek kerülhetnek a piacra. Továbbá környezetvédelmi szempontból is fontos, hiszen 1kg alumínium újrafeldolgozásával 4kg bauxitot, 2kg alumínium-oxidot és 14kWh villamos energiát takaríthatunk meg.

Tóth Liliána

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
TERMÉK + MEGOLDÁS

Magával ragadó film-, hangzás- és játékélmény? Hódít a Panasonic OLED-je

Média Partnerek