A műanyagipar jövője is digitális

Az ipar 4.0 korszak megváltozó versenyképességi kritériumairól is szólt az Arburg hagyományos, kötetlen szakmai rendezvénye.

2019. június 28., péntek, 06:00

Címkék: Arburg automatizálás digitalizálás fröccsöntés ipar 4.0 műanyagfröccsöntés műanyaggyártás műanyagipar szakmai nap

Az immár 17 éves történelemre visszatekintő Juniális párhuzamosan foglalkozik az adott év műanyag feldolgozási témakörének elméleti és gyakorlati oldalával. A június 20-án tartott rendezvényen a meghívott műanyagipari gyártócégek oldott hangulatban ismerkedhettek meg a német fröccsöntési óriáscég automatizálási és digitalizációs innovációival.

Más ipari szegmensekhez hasonlóan a műanyag fröccsöntés terén is olyan megoldásokat keresnek a cégek, amelyekkel versenyképesebbek lehetnek és hatékonyabban tudják kiszolgálni a vevőiket. A termékek egyre komplexebbé válnak, ezzel párhuzamosan a vevői igények is egyre magasabbak. Ez maga után vonja a digitalizálási megoldások térhódítását. Az automatizálással a cégek nemcsak a munkaerőhiányra igyekeznek választ adni, mert ezek a rendszerek a vállalkozás egészét emelik új szintre. A beszállítói piramisban történő kategóriaváltás az ügyfél- és versenytársi kört is megváltoztatja. A változásokat szakember szinten is kezelni kell.

„Elégedetten zárhattuk a napot, hiszen a meghívott vendégek közül szinte mindenki megtisztelt minket a jelenlétével – mondta Csizmadi László, az Arburg Hungária Kft. ügyvezető igazgatója – A Juniális nem nyílt, hanem névre szóló meghívóval látogatható rendezvény, így a megjelent több mint 100 ügyfél és az általuk képviselt mintegy 50 cég kimondottan jó eredménynek számít. Fontos számunkra, hogy a jól imsert és lojális ügyfeleinken túl új ügyfelekkel is találkozzunk minden évben, ezért idén is nagy hangsúlyt helyeztünk arra, hogy olyan potenciális, számunkra új ügyfeleket is meghívjunk, akik számára a témakör hasznos és érdekes lehet. Szerencsére az automatizálás, az ipar 4.0 és a digitalizálás gyakorlatilag minden gyártócéget érint.”

A termékek egyre komplexebbé válnak, ezzel párhuzamosan pedig a vevői igények is egyre magasabbak

Egyedi gumipókok 40 másodperc alatt

A rendezvényen a legnagyobb érdeklődés a Juniálison bemutatott intelligens gyártócellát, illetve az Arburg gyártástámogató rendszerének délután megtartott bemutatóját kísérte. A KUKA robotrendszerrel integrált függőleges Arburg ALLROUNDER 375 V fröccsöntő berendezés alkotta intelligens gyártócella a digitalizálás által adott lehetőségeket kihasználva a vendégek igényeinek megfelelően állított elő egyedi gumipókokat. A variációs lehetőségek három hosszra, három különböző színre, valamint háromféle rögzítési lehetőségre terjedtek ki, amik közül a kiválasztott kombinációt közvetlenül a terminálon lehetett megadni. Az utasítás OPC UA kommunikációs protokollon keresztül jutott a Selogica vezérlésbe. A hattengelyes KUKA robot ezután a gumipók végeit a négyfészkes szerszámba helyezte, ahol 40 másodperces ciklusidő mellett készült el az egyedi elasztikus gumipók – gyakorlati példaként az autóipari kábelkonfekciók individualizált gyártására.

Az ARBURG idén is (2014 után másodszor) elnyerte a Business SuperBrands díjat, mely átadása a rendezvény keretein belül történt meg

Az Arburg által fejlesztett és modulárisan felépített Vezérszámítógépes rendszer (ALS) a gyártásfelügyelet központi elemének számít. A csúcmodern IT-eszköz története meglepő módon egészen 1986-ig nyúlik vissza, ekkor kezdte el ugyanis az Arburg a rendszer fejlesztését, így napjainkra csakugyan évtizedes fröccsöntési know-how halmozódott fel benne. A modulok az egyes témakörökhöz (dokumentálás, információbázis, gyártás- és erőforrás menedzsment, minőségbiztosítás, stb.) kapcsolódnak, így nem kell a teljes rendszer megvásárolnunk, elég a számunkra releváns modulokat üzembe helyeznünk, amelyek bármikor továbbbővíthetők. Az információk megjeleníthetők a gyártóterületen elhelyezett HMI-ken, vagy bármilyen hordozható kliens eszközön (okostelefonok, vagy tabletek). „A rendszer nagy előnye, hogy a korábbi (akár 1984 ellőtt is gyártott) Arburg fröccsöntőgépek, vagy egyéb gyártóberendezések is csatlakoztathatók a vezérszámítógéphez, bár adott esetben lényegesen csökkentett információ áramlási potenciállal – jelentette ki Domokos Balázs területi értékesítési vezető. – Az ALS átláthatóságot teremt a termékek, a szerszámok és az anyagok törzsadatainak központi kezelésében, a gépek percekre lebontott finomtervezésével optimális kapacitáskihasználást tesz lehetővé, ezenkívül átfogó nyomon követhetőséget hoz létre.”

A KUKA robotrendszerrel integrált ALLROUNDER 375 V fröccsöntő berendezés alkotta intelligens gyártócella egyedi gumipókokat gyártott

Nemzetközi automatizációs kompetencia a magyar ügyfelek számára

A számtalan formában megjelenő digitalizálás teljesen megváltoztatja a hagyományos üzleti gyakorlatokat. Az elmúlt években nemcsak nőtt az autókban felhasznált műanyag alkatrészek aránya, de azok komplexitása is egyre emelkedett. Változik az ipar és a változás eredője meg az innováció. A termékek életciklusa a gyakori dizájnváltozások miatt egyre rövidebb, a gyártásnak ugyanakkor minden eddiginél hatékonyabbnak és rugalmasabbnak kell lennie. A költségnyomás tehát globális szintről gyűrűzik be a magyar vállalkozásokhoz, amire az egyetlen hosszú távon is járható út az automatizálás. Az Arburg - hangsúlyozva az Automatizálás jelentősségét és lehetőségét -, a több évtizedes kompetenciáját egy ún. Automatizációs HUB-on keresztűl központosítja, amely minden ügyfelet a saját anyanyelvén, technológiai támogatással segít a különböző szintű automatizálási projektek megvalósításában A magyarországi Arburg képviseletet ebben a németországi központon kívül a csehországi leányvállalat is támogatja, ahol 2005 óta működik aktív automatizálási projektmunka.

Molnár László

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
TERMÉK + MEGOLDÁS

Magával ragadó film-, hangzás- és játékélmény? Hódít a Panasonic OLED-je

Média Partnerek