3D nyomtatás az orvoslásban

Beszámoló a Design Hét 2016 rendezvényről

2016. október 29., szombat, 13:07

Címkék: 3D nyomtatás Autodesk implantátum orvosi technológia Varinex Zrt.

A VARINEX Zrt. 2016. szeptember végén kapcsolódott a Design Hét 2016 Budapest eseménysorozatához “3D nyomtatás az orvoslásban” című előadással és ehhez kapcsolódó gyárlátogatással, hogy a 3D nyomtatás orvosi alkalmazási lehetőségei iránt érdeklődők a gyakorlatban is megismerjék a 3D nyomtatási technológiákat.

A 3D nyomtatás különböző technológiái igen jól illeszkednek az orvoslás egyes feladatainak előkészítéséhez illetve gyakorlati megvalósításához. Falk György, a VARINEX Zrt. stratégiai vezetője bevezetőjében leszögezte, hogy szövetnyomtatással nem foglalkoznak. Bár már erre is vannak kísérletek, és az Organovo már előállított egy 5×5 cm-es májszövetet Amerikában, de mindezt érhálózat nélkül. A 3D nyomtatás ma még nem alkalmas beültethető szervek nyomtatására, tíz-tizenöt év mire kisebb méretű szerveket elő lehet állítani ezzel a technológiával. A pár centis, 3D nyomtatással előállított emberi szövetek azonban tökéletesen alkalmasak lehetnek például gyógyszerek tesztelésére.

Az orvoslásban az adatnyerés más, mint a gépészetben vagy egyes művészeti ágakban. Az adatnyerés egyik lehetséges formája a szkennelés, illetve a CT felvétel. Ezeket az adatokat azonban még elő kell készíteni nyomtatásra. A 3D nyomtatás egyik lehetséges felhasználási területe a biokompatibilis csontpótlás. Tumoroknál például titán alapanyagból oldják meg a pótlást. Valószínűleg ez a terület fog a legdinamikusabban fejlődni. Ki lehet nyomtatni például csípőprotézist titán ötvözetből, és mivel az emberi csont “imádja” a titánt, könnyen benő, ezt az operációt nagy valószínűséggel nem kell megismételni 5-10 év múlva. Ma már az is megoldható, hogy személyre szabott nyomtatott “gipszet” készítsünk. A gipsz alacsony ára miatt azonban ezzel egyelőre még nem tud versenyezni a 3D nyomtatás. A Stratasys legújabb, J750-es 3D nyomtatójával valósághű anatómiai modelleket nyomtathatunk. A nyomtató hatféle alapanyagot tud egy rétegen belül kezelni, és számtalan textúrát, akár famintázatot is előállíthatunk vele, továbbá 350 ezer színárnyalat közül választhatunk.      

Nagyon fontos felhasználási lehetőség továbbá, hogy tetemek csontjai helyett 3D nyomtatott modelleken gyakoroljanak az orvosok, tanuljanak az orvostanhallgatók. Egyedi és sorozatgyártott művégtagok is előállíthatók 3D nyomtatással. A meglévő térdprotézist beszkenneljük, majd Autodesk Inventorban modellezzük és végül FDM technológiával kinyomtatjuk. A fogászatban igen sikeres alkalmazási terület az átlátszó fogszabályozás, vagy a fúrósablon tervezése implantációs operációhoz.

Lukoviczki Réka “RobotGirl”, a Lábatlan blog szerzője saját történetén keresztül mutatta be, milyen nagy öröm egy személyre szabott “design-vádli” a végtagprotézissel élőknek. Réka két éve veszítette el bal lábát, azóta végtagprotézist használ. Jelenlegi térdprotézise csúcstechnológiának számít, ami jelentősen megkönnyíti életét, de még így is kőkemény spártai életmódot él. Évente 4000 új amputált van, akik hiányosságukat elrejtve próbálnak visszailleszkedni a társadalomba. Réka úgy döntött, nem rejti el végtaghiányát, sőt szívesen használ a ruhájához illő végtagburkolatot, ún. design-vádlit. A VARINEX Zrt. CT felvétellel mérte fel jelenlegi vádlijának méretét, amelyre tökéletesen illeszkedő burkolatot tervezett Meinhardt Linda, a VARINEX Zrt. rendszermérnöke. A tervezésnél nemcsak a méretet szabták személyre, hanem a designt is. Figyelembe vették Réka személyiségét, aki imádja a természet és a fehér színt is. Így a levélmotívummal díszített vádlit fehér színű PLA alapanyagból nyomtatták ki FDM technológiával.   

Az e-NABLE közösség tagjai végtaghiányos gyerekeken segítenek. Kezeket, karokat nyomtatnak teljesen ingyen a rászorulóknak, támogató partnereik segítségével. Történetük messzire nyúlik vissza. Egy asztalos elveszítette egyik ujját, és felkeresett egy 3D nyomtatással foglalkozó szakembert, hogy nyomtasson neki egy ujjat. Ennek a sikeres történetnek gyorsan híre ment a YouTube-on, és gyerekek, családok keresték fel őket személyre szabható protézisekért. A gyerekek kívánságait igyekeztek a legmesszebbmenőkig figyelembe venni. Egyre nagyobb lett az igény arra, hogy a 3D nyomtatott kezek, karok ne is hasonlítsanak az igazira, hanem inkább szuperhősök robotkarjait mintázzák meg. Az e-NABLE világméretű szervezetté nőtte ki magát, Magyarországi szervezete is folyamatosan várja az önkénteseket. Két éves működésük egyik legmeghatóbb pillanata volt, amikor egy 3D nyomtatott kezet kapott kisfiú elsőként apukája fejét simogatta meg protézisével.

A rendezvényen bemutatkozott a JustAnatomy Kft-t is, akik előadásukban bemutatták, mennyi mindenre használható a 3D nyomtatás az orvoslásban és az oktatásban. Különböző készítményeket, mint például preparátumokat, csontvázakat, éröntvények állítanak elő a bonyolult anatómiai struktúrák minél jobb szemléltetéshez. A kinyomtatott éröntvényeket, vagy térdízületi szalagokat, fülkagylót akril festékkel lefestik, így valósághű 3D nyomtatott modelleket használhatnak szemléltetőeszközként az orvoslásban és az oktatásban egyaránt. A 3D nyomtatás tökéletes alternatíva lehet a műtétek előkészítésében és gyakorlásában egyaránt.

Az előadásokat sok kérdés követte, majd a vendégek megismerhették a különböző 3D nyomtatási technológiákat és megtekinthették azokat a 3D nyomtatott anatómiai modelleket is, amelyek valósághű másai az emberi szerveknek.

 

 

A rendezvényről készült képgaléria  itt tekinthető meg:

http://3dnyomtatas.varinex.hu/designhet2016kepgaleria/

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
TERMÉK + MEGOLDÁS

Magával ragadó film-, hangzás- és játékélmény? Hódít a Panasonic OLED-je

Média Partnerek