Két Arburg Freeformer az Euromold kiállításon

Teljes funkcionalitású műanyag alkatrészek standard granulátumokból

2014. november 03., hétfő, 20:22

Címkék: 3D CAD freeformer műanyaggyártás

Az Arburg tavaly képviseltette magát az első alkalommal az Euromold szakkiállításon, megismertetve a látogatókat az újonnan kifejlesztett Freeformer rendszerrel. 2014. november 25-28. között az Euromold 11. pavilonjának D25 standján ismét két Freeformer mutatja be a teljes funkcionalitású műanyag alkatrészek hatékony gyártási folyamatát.

A kiállított két Freeformert 3 tengelyes alkatrésztartókkal és két álló kimeneti egységgel látják el, a legtöbb potenciális ügyfél ugyanis ilyen felszereltség iránt érdeklődik. Az additív gyártás ezen új eljárása teljes funkcionalitású műanyag alkatrészeket alakít ki 3D CAD adatokból – szerszám nélkül, standard granulátumokból.

Kétkomponensű alkalmazás tartószerkezettel

A második kimeneti egység például különböző színek, speciális tapintási tulajdonságok, vagy mozgó kemény–puha kompozitok kialakításához alkalmas. A Freeformer által nyújtott új lehetőségek közé tartozik a vízoldható szerkezetek egy speciális támogató anyagból történő kiépítése, amivel szokatlan vagy összetett alkatrész geometriák hozhatók létre. Az Euromoldon egy ABS alkatrész gyártásán keresztül mutatják be az alkalmazást – ebben az esetben egy két részből álló siklóretesz is felkerül az Allrounder fröccsöntő gépekre. A tartószerkezetek ezt követően vízfürdőben távolíthatók el. Alternatívaként a tartószerkezet az alkatrész anyagából is felépíthető. Az előre meghatározott töréspontokkal generált elvékonyított interfész réteg később egyszerűen mechanikusan letörhető. Ez a lehetőség inkább szabadon álló struktúrákból álló és világosan meghatározott élekkel rendelkező komponensek esetén alkalmazható.AKF eljárás széles termékskálára

Az ARBURG szabad formájú műanyag fröccsöntés (AKF) számos módszerrel közelíthető meg. Az alapanyag az olcsó, hagyományos műanyag granulátum, ez nagy előny az additív gyártási folyamatokhoz képest. A fröccsöntéshez hasonlóan a granulátumot először megolvasztjuk. A speciális fúvókával felszerelt álló kimeneti egység piezotechnikával viszi fel a műanyag cseppeket rétegről rétegre, 60-200 Hz frekvenciával. Az alkalmazott fúvókától függően a nyomás alatt keletkező műanyag cseppecskék átmérője 0,18 és 0,3 milliméter között van.

A mozgó alkatrésztartót úgy helyezték el, hogy minden egyes csepp pontos helye előre kiszámítható. A hűtés során az apró cseppek automatikusan összeforrnak, a kívánt háromdimenziós komponens tehát rétegenként jön létre. A Freeformerekkel létrehozható alkatrész maximális mérete 190 x 135 x 250 mm. A bonyolult geometria, a kemény/lágy kombináció és a teljesen működőképes pótalkatrészek nem jelentenek akadályt.

Automatikus adatfeldolgozás

Az alkatrészek 3D CAD adatait offline dolgozza fel egy PC, és a gyártási adatokat egy speciális szoftver generálja. Az adatok beolvasása után a Freeformer rendszer meghatározza a tengelymozgásokat, nincs szükség speciális programozási ismeretekre.

Környezet- és felhasználóbarát

A Freeformer egyik nagy előnye, hogy nincs porképződés, vagy emisszió, és további infrastruktúrát, elszívó berendezést, vagy hűtővizet sem igényel. A rendszer irodai környezetben is kiválóan használható, csak egy hálózati aljzat és műanyag granulátum, valamint 3D CAD adat szükségeltetik.

Kisszéria hatékony gyártása

A Freeformer kiterjeszti a műanyag feldolgozás lehetőségeit. A műanyag alkatrészek hatékony tömeggyártásán felül az Arburg az egyedi alkatrészek és a kisszériák költséghatékony additív gyártására is megoldást talált.Forrás: Arburg

www.arburg.com/hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
TERMÉK + MEGOLDÁS

Magával ragadó film-, hangzás- és játékélmény? Hódít a Panasonic OLED-je

Média Partnerek